Пребиотиците са много ценни за поддържането на здрава храносмилателна система. Те са въглехидрати, които не могат да се разграждат самостоятелно в човешкото тяло. Така пробиотиците влизат в употреба, за които пребиотиците са храна.
Пробиотиците са добри бактерии, които поддържат здрава храносмилателна система, контролирайки растежа на лоши бактерии.
И за да се запази равновесието между полезни и не толкова полезни бактерии, е важно какво се консумира в ежедневието. Такива полезни храни с пребиотици, са аспержи, артишок, банани, овесени ядки, чесън, мед и бобови растения. Всички те са богати на витамини, минерали, които осигуряват нужната на организма енергия.
Също се смята, че пребиотиците оказват положителен ефект при пациенти с болест на Крон, но специалистите смятат, че приемът им трябва да бъде съгласуван с лекуващия лекар. Ще са необходими и допълнителни проучвания в областта, които да подкрепят твърдението, допълват те.
От значение е диетата да е богата на пребиотици, защото те са храната на пробиотиците. Съвсем е възможно при спад на тези въглехидрати, нивото на пробиотиците да намалее. От там може да се стигне до дисбаланс на бактериите в храносмилателната система.
Бременните жени и кърмачките също трябва да се възползват максимално от храни богати на пребиотици, защото се смята, че така те попадат в майчиното мляко. От там се подпомага поддържането на една здрава храносмилателна система на бебето и се намалява честотата на поява на колики.
Някои изследвания посочват пребиотиците и пробиотиците като средство за борба с високия холестерол, като начин за поддържане на здрава сърдечно-съдова система.
Консумацията на обезмаслено мляко, банани, пълнозърнести храни би подобрило състоянието на човека и намалило стойността на холестерола в кръвта.
Освен обезмаслените млека, пробиотици се откриват и в киселото зеле, мекото сирене, изобщо в храни, за чийто процес на производство е нужна ферментация.