ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Фитнес»Щангите правят костите ни здрави

Щангите правят костите ни здрави

Щанги
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Вдигането на тежести прави костите ни по-здрави, посочва се в ново проучване, което е дело на експерти от Мисури. Някои от упражненията за вдигане на тежести и подскоците подобряват значително плътността на костите, категорични за експертите, които са провели изследването.

За да има промяна обаче, упражненията трябва да се изпълняват поне половин година, пише онлайн изданието details-com. В проучването са взели участие 38 мъже, които в продължение на година са изпълнявали специални тренировъчни програми. Участниците били разделени на две групи – доброволците от едната имали упражнения, които включвали вдигането на тежести, а в другата - подскоци.

Участниците са били на средна възраст, а програмата е изисквала да се правят не по-малко от час и не повече от два часа упражнения седмично. Освен физическото натоварване доброволците от изследването са приемали и добавки – витамин D, калций.

Специалистите са използвали специален рентген, чрез който са измервали каква е плътността на костите на цялото тяло на участниците и в двете групи. Учените са се фокусирали най-вече върху лумбалните прешлени и бедрените кости на участниците, като промяна се е наблюдавала след половин година.

Шест месеца след началото на експеримента лумбалните прешлени на доброволците имали по-висока плътност, която се е запазила до края на годината.

Мъжете, които са вдигали тежести, са имали подобрение и в състоянието на бедрените кости – подобна промяна не се наблюдава при групата от доброволци, чиято задача са били подскоците. Не всички упражнения за вдигане на тежести спомагат за по-добра плътност на костите, посочват експертите. Най-полезни се оказали клековете, вдигането на щанги и др., съобщава един от учените, които е част от екипа учени – професор Пам Хинтън.

За здравината на костите могат да помогнат и някои храни – фъстъците например съдържат голямо количество витамин D и калций. Благодарение на тези две съставки вкусните ядки подпомагат за здравината на костите и зъбите.

Хората, които поддържат нормални нива на витамин D и калций, преди да са навършили 30 години, са по-малко склонни да развият остеопороза или остеопения на по-късен етап от своя живот. Доказано е също, че фъстъците съдържат редица хранителни вещества, които помагат на сърцето да бъде здраво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest