Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Хапвайте домати на корем, за да пазите кожата си от слънцето

Хапвайте домати на корем, за да пазите кожата си от слънцето

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k
Красива кожа

Освен че са сладки, сочни и вкусни, доматите са и изключително полезни. Оказва се, че редовната им консумация има свойството да пази кожата от вредните UV-лъчи.

Британски учени са установили, че редовната консумация на домати предпазва кожата от жарките лъчи на слънцето. Освен че я пазят от изгаряния, те я правят по-здрава и сияйна.

Учените са провели изследване, в което участие са взели 20 жени. Те са били разделени на две групи, които в продължение на три месеца приемали различни добавки към обичайното си меню. Първата група трябвало да приема по 5 ч.л. доматено пюре и зехтин всеки ден. Във втората бил добавен само зехтин. В края на опита кожата на жените от първата група имала 33% повече проколаген в състава си.

Проколагенът е веществото, което защитава кожата на човека от слънчеви изгаряния. Оказва се, че доматите заздравяват кожата и дори могат да забавят процесите на стареене.

Всички положителни ефекти, които доматите носят на тялото и организма, се дължат на веществото ликопен, което се открива във висока концентрация в тях. Установено е, че количествата му се увеличават при топлинна обработка.

Домати

Доматите, разбира се, не могат да се явяват като заместител на слънцезащитните продукти, но са едно прекрасно допълнение към активната грижа.

Освен че защитава кожата от вредните ултравиолетови лъчи, молекулата на ликопена намалява риска от развитието на някои видове рак – на ректима, стомаха, яйчниците, простатата, шийката на матката и други.

Интересното е, че тези свойства на ликопена се проявяват само когато се приема чрез доматите, не и самостоятелно, като добавка.

В една порция домати се откриват витамините А, С и К, калий и фолиева киселина. Те са перфектна храна за страдащите от високо кръвно налягане, тъй като съдържат ниски нива наситени мазнини, натрий, холестерол и калории.

Червените зеленчуци са прекрасен източник на мед, фосфор, тиамин, ниацин, фибри и магнезий - все субстанции, необходими за отлично здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest