Неслучайно супите са наричани "целувката за стомаха", тъй като те подготвят човешкия организъм за останалите ястия, като възбуждат апетита и приготвят храносмилателния тракт за предстоящото меню. Приготвени правилно, те имат приятен аромат и вкус, отделяйки по този начин хранителни сокове, повишаващи апетита. Освен това те съдържат много екстрактни вещества, изключително полезни за здравето ни.
Много важно обаче е да знаете, че при приготвянето на детските супи трябва да спазвате някои основни правила, които не винаги съвпадат с приготвянето на супи за възрастните. Ето какво е добре да научите в тази насока:
- Супите са изключително важни за малките деца, които все още не умеят да консумират салати и съответно да приемат съдържащите се в тях ценни вещества;
- Погрешно е да смятате, че супи трябва да се консумират само на обяд. Съвсем спокойно можете да ги предлагате и на вечерното меню на детето си, но е важно да спазвате правилото, че захранването на бебетата със супа започва тепърва около 9- месечна възраст;
- Когато детето вече е захранено със супа, можете да слагате полагащата му се порция жълтък не в бебешкото пюре, а в супата;
- Не забравяйте да редувате месните и зеленчуковите супи, защото са важни не само протеините, но и въглехидратите. При по-големите деца е добре веднъж през седмицата да не давате месни ястия, включително и месни супи;
- Когато предлагате обяд с месо е добре супата да е изцяло постна и то лека, а ако основното ястие е постно, то да бъде предхождано от по-гъста супа, приготвена от меса, варива и т. н. ;
- Когато дойде моментът да поднесете супа на детето си, която да е последвана от основно ястие, никога не предлагайте преди това други лакомства. Най-добре е да е изминал около 1 час преди времето за хранене, както и с количеството супа да не се прекалява, за не остане непокътнато основното ястие;
- За малките деца са най-подходящи зеленчуковите супи, сгъстени с овесени ядки. Не е препоръчително да се дават супи със запръжка, както и мазни супи от кости или мазно месо. Забравете за бульоните на прах или тези, които се продават на кубчета. Освен това се постарайте при приготвянето на супите или бульоните да използвате само домашни продукти или такива от сигурни източници.