До неотдавна считан за прекалено екзотичен плод, днес нарът може да бъде намерен във всеки по-голям магазин. Той грабва погледа с нестандартната си форма и ярко червения си цвят и на практика може да бъде използван за всякакви кулинарни цели.
Нарът е известен обаче не само заради вкусовите си качества, но и защото е изключително полезен. Считан от мнозина за плода, съдържащ най-много антиоксиданти, той се използва масово за лечебни цели. Особено полезен е прясно изцеденият сок от нар, тъй като в една чаша от тази плодова напитка се съдържа половината от необходимата ни дневна доза от витамин С. Това е причината тук да Ви разкрием основните причини защо сокът от нар е полезен:
- Лекарите препоръчват редовна консумация на сок от нар на всички пациенти, които имат проблеми с кръвообращението или със сърдечно-съдовата система. Или казано иначе - ако искате да имате здраво сърце, консумирайте ежедневно по 1 чаша сок от нар;
- От най-дълбока древност индийците са използвали нара като средство за подмладяване. Той съдържа много антиоксиданти и е богат на калий. Със сок от нар можете дори да почиствате лицето си всяка сутрин и веднага да забележите колко сияйна ще стане кожата Ви;
- Сокът от нар намалява радиацията. Освен това повечето специалисти твърдят, че е добре да бъде приеман профилактично от хора, които са генетично обременени от рак на кожата, рак на простатата и рак на гърдата;
- Нарът има антисептично и обезболяващо действие, поради което е добре да бъде консумиран от хора, претърпели тежки операции;
- Особено полезен е сокът от нар есенно и зимно време, защото укрепва имунната система, като по този начин предпазва организма от настинки и грип;
- Сокът от нар сваля нивата на лошия холестерол и регулира водния баланс в човешкия организъм;
- Можете да използвате сокът от нар и външно като третирате с него не само лицето си, но и ноктите и косата си. По този начин ще ги заздравите и не след дълго ще забележите, че те растат по-бързо;
- Сокът от нар е полезен за диабетиците и за хората, имащи проблеми с храносмилателната система. Трябва единствено да бъде ограничаван при онези пациенти, страдащи от язва или гастрит, тъй като може да дразни стомашната лигавица, ако тя е вече увредена.