Всеизвестен факт е че все повече хора страдат от наднормено тегло и обездвижване. И именно поради тази причина темата за здравословното хранене продължава да е все така актуална.
В тази връзка повечето диетолози съветват да се набляга на консумацията на фрешове, тъй като приготвените по този начин сокове на практика не губят и частица от витамините си и колкото по-често ги пиете, толкова по добре за Вас и за здравето Ви. Те ще Ви снабдят с енергия, ще заситят усещането Ви за глад и ще Ви дарят с красива и елегантна фигура.
Всичко казано дотук е така, но се оказва, че така нашумелите фрешове всъщност не са чак толкова полезни. Или по-точно предозирането им.
Много от зъболекарите са на мнение, че фрешовете могат да се окажат изключително вредни по отношение на зъбите ни. Защото повечето от фреш феновете смятат, че с приема на максимално количество прясно изцеден сок на ден си осигуряват така желаното здраве и дълголетие.
Приготвят си фреш от всякакви плодове и зеленчуци, който приемат поне по 3- 4 пъти на ден. Същевременно това може да се окаже наистина фатално за хигиената на оралната кухина. Ето още какво е важно да знаете в тази насока:
- Фрешовете, особено плодовите, са много богати на захари и с приема им се стига до понижаване на киселинността в устата. Това автоматично рефлектира върху състоянието на зъбите ни;
- Ниското ниво на киселинност в оралната кухина разрушава зъбният емайл и води до появата на кариес;
- Зъболекарите съветват пациентите си да консумират фрешове не повече от един път на ден и да наблягат на водата;
- Винаги след консумацията на фрешове трябва да си измиете зъбите, за да предотвратите понижаването на нивата на киселинност;
- Някои зъболекари сравняват вредата от фрешовете дори с тази, която причиняват на зъбите ни всички газирани напитки;
- Особено вредни за зъбите са фрешовете, приготвени от банани, ананас, грозде, смокини и всички сортове зелени ябълки.
Ако все пак държите да си направите фреш и същевременно да не излагате на толкова голям риск зъбния емайл, си го пригответе от тиквички, зеле, краставици, моркови и репички.