От овощните дървета в нашия климатичен пояс ябълката се среща най-често. Тези плодове се срещат навсякъде у нас, защото са най-приспособими към климата ни. Що се отнася до сортовете, ябълката отново е сред най-богатите.
Според специалистите по света се срещат над десет хиляди разновиднови на ябълковото дърво. Те са различни както на вкус, така и по цвят на кожата, която ги покрива, и по период на узряване. Вижте най-известните сортове ябълки!
Според вкуса тези полезни плодове се делят на две големи групи - сортове ябълки със сладък вкус и сортове с кисел вкус.
Според цвета на кожичката, която покрива плода, те са отново два основни вида - жълта и червена ябълка. Към червените сортове ябълки спадат всички сортове, при които цветът на кожичката е червен цялостно или само на отделни места.
Според времето на зреене сортовете ябълки са летни и есенно - зимни.
Всички сортове трябва да имат красив външен вид и добър вкус, а освен това да се запазват дълго, тъй като транспортирането при тях е ежедневна практика.
Сега ще разгледаме няколко от най-известните сортове ябълки.
Летни сортове
Виста бела
Родината на този сорт е Америка, пренесени са у нас и са е приспособили добре към нашите условия. Ябълките от сорта зреят през юли. Вкусът им е сладък и леко кисел. Кожата, която покрива плода, е виолетова на цвят, вътрешността е бяла. Ябълките узряват рано.
Молиз делишез
Това също е американски сорт, узрява през август. Дава едри, червени плодове. Ябълките са сочни, със силен аромат и добра издръжливост, около месец.
Акане
Този сорт идва от Япония. Плодовете са с жълто-зелен цвят на кожичката, а вътрешността е бяла. Зреят през август. На вкус са сладко-кисели, имат много добра издръжливост от около два месеца.
Есенно - зимни сортове
Приам
Сортът е дошъл от Франция. Плодовете са средни като големина, жълто-зелени и червени на цвят. Плодът на този сорт ябълки е много сочен, сладък, ароматен. Могат да се съхраняват за транспортиране и са издръжливи на болестите струпясване и брашнеста мана.
Либерти
Това също е американски сорт. Зрее през септември. Плодовете са средни на големина, кожичката им е червена, а вътрешността - кремава. Ябълките от сорт Либерти са сочни и кисели на вкус. Много издръжливи, могат да се консумират до февруари.
Купър 4
Този сорт узрява през септември, има червен цвят на кожичката и кремава вътрешност. Плодът е много сладък на вкус, крехък и с чудесен аромат.
Мелроуз
Този сорт също е пренесен от Америка. Плодовете биват зелени, червени и жълти. Отличават се със силен аромат и сладко - кисел вкус.
Чадел
Чадел е сорт, култивиран в Сърбия. Плодовете са средни по размер, а има и доста едри. Ябълките зреят в края на септември. Плодовете са със сладко-кисел вкус и издръжливи на съхранение.
Червена и златна превъзходна
Червената превъзходна е с червена кожичка, леко хрупкава вътрешност. Плодовете узряват през септември. Сортът е с чудесни качества, но не е издръжлив и затова може да се транспортира само няколко дни след откъсването.
Златната превъзходна е златисто-жълта на цвят, а вътрешността е жълтеникава и сладка. Узрява през септември. Може да се съхранява 2-3 месеца, в хладилник може до издържи до 6 месеца.
Айвания
Този сорт е получен у нас и е най-разпространен в Тракийската низина близо до Пловдив, Пазарджик и Асеновград. Кожичката му е с жълто-зелен цвят, има и червена багра, а вътрешността е сладка, ароматна и бледожълта на цвят.. Узрява през октомври и е много издръжлива. Подходяща е за транспортиране.