ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Как да се храним през пролетта

Как да се храним през пролетта

Яжте повече салати през пролетта
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Практичен аксесоар за вашия дом:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

През пролетните дни често се случва да губим апетит и да се чувстваме отпаднали. Заради затоплянето и прекомерното потене е възможно тялото ни да се дехидратира и да имаме здравословни проблеми. В следващите редове ще видите начини да избегнем стресови за тялото ни ситуации и коя храна е подходяща за ядене през пролетта.

Пийте повече вода

Колкото повече вода приемате в пролетните дни, толкова по-добре ще се отрази това на вашето здраве и на тялото ви. През пролетта и лятото сме застрашени от дехидратация поради силното потене, затова е желателно да пием над два литра вода на ден. Важно условие обаче е водата да не бъде студена, защото по този начин може да стресираме тялото. За добри резултати консумирайте вода на стайна температура.

Яжте леки храни

Пролетни храни

Отбягвайте мазни, тежки и пържени храни през пролетта и лятото. Те могат да ви причинят затруднено храносмилане и ще забавят метаболизма ви. След консумация на мазни или пържени храни през топлите дни често се случва да се чувстваме подути и отпаднали. Препоръчително е да заложите на пресните плодове и зеленчуци, които засищат и са идеален вариант за вкусна храна. На пазара вече има достатъчно зелени салати, репички и всякакви листни зеленчуци. Само не прекалявайте с тях заради нитратите.

Не прекалявайте с количеството

Както качеството на храната, така и количеството е важно за благосъстоянието ни през пролетта. През пролетта се хранете често, но избирайте малки порции. По този начин няма да се чувствате преяли и подути. Като се храните с умерено количество храна, няма да стресирате тялото си и ще улесните храносмилането. През пролетта яжте по едно и също време всеки ден. Доказано е, че храненето по график оказва благоприятно въздействие върху тялото.

Приготвянето на храната също е от значение

През пролетта заложете на суровите храни

Желателно е храната през пролетта да минава през колкото се може по-малко термична обработка. Опитайте да хапвате повече сурови храни. Бъдете особено внимателни вечерта, защото тогава хората са склонни да преяждат най-много. След дълъг работен ден, когато се съберете със семейството или приятели на приятна вечеря, е възможно да прекалите с храната.

След това ще усещате тежест в стомаха и е възможно да последва мъчително безсъние. Именно поради тази причина избягвайте тежките храни и големите количества храна нощно време. Заложете на апетитни леки храни, които са лесни за храносмилане. Салатите през този период от годината са отличен избор за обяд или вечеря.

Ако ще готвите, заложете на бързите варианти - ястия на скара или готвене на пара. Така ще помогнете на тялото си при храносмилането, а и вие ще се чувствате по-добре. През пролетта любимото барбекю на открито винаги е по-добър вариант пред готвене вкъщи.

За да е в унисон менюто ви с новия сезон, опитайте тези пролетни рецепти и свежи зелени салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest