Рулцата от раци нямат нищо общо с раците - всъщност основната им съставка е сурими, което означава смляно филе на бяла риба (най-често това е риба хек)
Но съществуват ли вреди от рулцата от раци и трябва ли да ги избягваме?
Мнозина специалисти не определят рулцата от раци като вредни, но не ги поставят и в графата на полезните храни.
Това е така, защото:
• са нискокалорични - нискокалоричните храни не се препоръчват от прием от малки деца, тъй като най-често те са и бедни на въглехидрати;
• рулцата от раци са бедни на белтъчини;
• в рачешките рулца липсват полезните вещества, които присъстват с големи количества в морските дарове;
• бедни са на селен, цинк, магнезий, йод, витамини А, В12 и D, за разлика от истинските морски раци;
• рулцата от раци са деликатесен продукт и най-често се използват като заместител на кренвиршите;
Изводите всеки може да направи сам за себе си, но рулцата от раци най-често се препоръчват от диетолози за хора, спазващи диети, но се препоръчва да се избегнат от децата, тъй като техният организъм се нуждае от мазнини, белтъчини и въглехидрати (които отсъстват или са в много малки количества).
Преди да закупите обаче рулцата от раци, следете за:
• опаковката - твърде намачкана или скъсана опаковка говори за твърде дълго замразени храни;
• цвят - рулцата от раци са с червен-розов цвят. Когато цветът им не отговаря, по-добре не купувайте този продукт;
• съдържание на нишесте - допустимото количество нишесте е 10%. Ако не е указано или е над 10%, по-добре търсете в друг продукт;
• основната съставка на рачешките рулца са сурими. Те трябва да са указани в самото начало в съдържанието. Отсъствието им или намирането им в описанието след няколко продукта значи, че този продукт ще е негоден за консумация.
Ако след като сте отмразили рулцата от раци и те са сухи и ронливи, то те са негодни за хапване и по-добре ги изхвърлете.
Невинаги скъпите рулца означават качествена стока - цената невинаги е определяща, затова добре проверете, преди да ги купите.