Шипково масло - състав, ползи и приложение

шипково масло

Шипковото масло е уникален природен продукт, който притежава забележителни подмладяващи и подхранващи кожата свойства. Още древните египтяни и маите са го използвали и са открили лечебните му свойства.

Състав

Маслото от шипки се прави от богатите на масла плодове и семена на растението шипка. То може да бъде извличано чрез студено пресоване или чрез разтворител. Шипковото масло съдържа редица хранителни вещества, сред които и витамин А, С и Е, есенциални мастни киселини, стеаринова киселина, палмитинова киселина манган, фосфор, мед, желязо, магнезий и молибден. В състава му влизат и каротеноидите, флавоноидите и трансретиновата киселина, които са известни с терапевтичните си свойства. Това, което отличава шипковото масло от останалите е, високото съдържание на витамин А, който се използва за отстраняването на примесите и стяга кожата.

Ползи от шипковото масло

Маслото от шипки е "сухо масло", което означава, че то попива много добре в кожата и има много добър овлажняващ ефект. То не е годно за консумация, но съвсем спокойно може да бъде използвано за външна употреба. Високото съдържание на мастни киселини и плътността му го правят идеално за суха, раздразнена и увредена кожа. Това е причината да участва в състава на голяма част от продуктите за кожата, кремовете срещу белези, овлажнителите и лосионите за тяло.

шипки и шипково масло

Една от най-известните ползи на маслото от шипки е намаляването на фините линии и стягането и изглаждането на кожата. Това негово свойство се дължи най-вече на витамините А и С, които стимулират възстановяването на епидермалните клетки, подобряват текстурата на кожата и водят до заглаждане на бръчките. Те спомагат и за увеличаване на производството на колаген и за нормалното протичане на естествените процеси по възобновяване на епидермиса. В състава на шипковото масло влиза и ликопенът, който помага на кожата да се пребори с преждевременното остаряване.

Маслото от шипки е богато и на есенциални мастни киселини, които спомагат за справянето с белезите. Най-важното качество на шипката е регенерацията, а точно то е в основата на възобновяването на епидермиса.

Шипковото масло съдържа витамини и минерали, които подхранват и хидратират кожата в дълбочина, правят я мека и свежа. Затова то е чудесен продукт за овлажняване.

Приложение на маслото от шипки

Срещу бръчки

Нанасяйте маслото от шипки директно върху проблемните зони чрез тампонче. Използвайте леки, масажиращи движения. Може и да добавите няколко капки от него към овлажняващия си крем или маска за лице.

При белези

Маслото от шипка спомага за намаляване на зачервяването и дразненето при заболявания като екзема или псориазис.

При суха кожа

Може да нанасяте маслото директно при много суха или напукана кожа, особено в областта на петите, лактите, коленете и устните.

Ако искате да запазите влагата в кожата и да я рехидратирате, смесете маслото с малко вода и изсипете получената смес в бутилка. След това напръскайте тялото си.

Маслото от шипки е полезно, ако се използва в умерени количества и разредено в масло носител.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати