Маслиново масло - ползи и приложение

Маслиново масло - ползи и приложения

В Древността хората вярвали, че маслиновите дървета имат божествен произход. С маслинова клонка, донесена от гълъб, на Ной е известен краят на Потопа. В християнството им четири символа - хляб, вино, вода и зехтин, а Бог казва на Мойсей, че свето миро за помазване е маслиновото масло.

И днес след водата маслиновото масло е най-почитана течност на Земята. Наричат я течно злато не само заради нейния дълбок златист цвят, но и заради уникалните полезни качества, оценявани като злато. За всички, които обичат и използват този продукт ще е интересно да научат още нещо за него, за производството му и полезните свойства и приложение на маслиновото масло.

Как се произвежда маслиново масло?

На всички е известно, че изходна суровина на получаване на маслиново масло са маслините. Най-добрите плодове са тези, които съвсем скоро са започнали да сменят цвета си, тоест да узряват. Те именно се смилат и се превръщат в течното злато, така добре познато както в Древността, така и днес.

В миналото за тази процедура са ползвали воденични камъни. Процесът е автоматизиран, а в миналото магарета са били теглителна сила. Може да се направи и в чукови мелници, които работят на принципа на мелачката в кухненската мивка.

След като мине през смилането суровината се превръща в маслинова паста. В този момент маслото е на финала непосредствено преди извличането, но пастата се разбърква, за да може малките капчици мазнина да се свържат в по-големи и така да процесът да стане по-лесен. Колкото по-продължително се разбърква пастата, толкова зехтинът е повече, но пък е по-малотраен. Оптималното разбъркване трае между 20 и 45 минути.

Извличането на зехтина е следващата стъпка. Процесът е механичен. Така се прави зехтинът с високо качество. При по-нискокачествения продукт има намеса на химични компоненти.

При извличане по механичен път се използва винтовата преса. Маслинената паста се поставя между кръгли парчета коноп, пресата притиска всичко и зехтинът започва да тече. По този начин се добива познатия зехтин Есктра Върджин. Той е студено пресован.

След студеното пресоване инсталацията се залива с гореща вода, с която се смесват останалите мастни капки. С центрофуга се отделят водата и твърдите капчици. Така се получава зехтинът от втора преса.

Масло от маслини

Зехтин може да се получи и от маслиново кюспе. Тогава в употреба влизат разтворителите и химикалите за рафиниране и за подобряване на вкуса. Така полученият продукт обаче не притежава онзи приятен аромат на маслини, а също така е лишен от ползите на автентичното маслиново масло. Този вариант е най-евтин и с най-ниско качество и се използва в кулинарията за приготвяне на фокача, хлябове с подправки, салати с домати, салати с краставици, макарони със сос, запеканки с шунка. Въпреки тези недостатъци той е по-подходящ от слънчогледовото олио.

Филтрацията в края на процеса не е задължителна, но външно течността е по-мътна, без това да влияе на вкусовите качества.

Състав на маслиновото масло

Ползите от маслиновото масло са не само по отношение на здравето, но и в козметиката, при консервиране на храни, в кулинарията и много други. Те се дължат на химичния състав на продукта. В него се откриват витамините А, Д, Е и К, олеиновата киселина. Полифенолите и антиоксидантите също са част от състава на зехтина.

И ако витамините са в по-скромни количества, то мастните киселини са в изобилие. Омега-6 и омега-3 мастните киселини са безценна съставка в маслиновото масло, както и наличието на противовъзпалителни вещества. Един от антиоксидантите в него има 10 процента от ефекта на противовъзпалителните препарати. Мононенаситените мазнини в 100 грама зехтин са цели 73 процента.

Здравословни ползи от маслиновото масло

Полезните свойства на маслиновото масло се дължат на наличието на всички жизнено важни витамини и микроелементи за организма на човека. Маслото, получено с метода на студено пресоване, е отлично средства за превенция на сърдечни заболявания, срещу диабет и наднормено тегло. То не е вредно за холестерола, даже редовната употреба на зехтин намалява нивата на холестерол в кръвта. Поддържа полезния холестерол и така създава оптимален баланс на важните елементи в организма.

Маслиновото масло е много полезно за храносмилателната система. Той регулира стомаха и червата и има лечебен ефект при язвени оплаквания. Ефективен е и при хемороиди, тъй като е със слабително действие.

Готвене с маслиново масло

Маслиновото масло съдържа противовъзпалителни вещества, а се предполага, че много болести тръгват от хроничните възпаления в тялото. Затова зехтинът е течност, която може да намери приложение като превенция срещу диабет, метаболитен синдром, рак, сърдечни заболявания, артрит и други. Всички проучвания показват, че в средиземноморските страни сърдечно-съдовите заболявания са много по-рядко срещани, а там масово се използва зехтин в хранителната средиземноморска диета.

Хората в района на Средиземно море са известни с дълголетието си. Антиоксидантите в златното масло неутрализират свободните радикали. Изчистването на отровите и възстановяването на тялото се дължат на наличието на фосфолипиди и флаваноиди в зехтина.

Маслиновото масло има способността да регенерира клетките и подпомага лечението на рани и язви. Линоловата киселина възвръща еластичността и подвижността на ставите.

Маслиновото масло има имуностимулиращи свойства. Включено в диетата, то укрепва имунитета. Поддържа и подмладява тялото с помощта на витамините, антиоксидантите и мастните киселини.

Препоръчва се да се включи маслиново масло в храната на децата, защото стимулира растежа на костните тъкани, а мастните киселини са много подобни на мазнините, съдържащи се в майчиното мляко.

Тъй като съдържа много калории, добре е да не се надвишава дозата от 2 супени лъжици на ден.

Козметични ползи от маслиновото масло

Маслиновото масло е важна съставка на много продукти, грижещи се за красотата.

То е най-добрият приятел на силната и здрава коса. Почиства скалпа и подхранва кожата на главата с ценни вещества, стимулиращи растежа на косата. Т регулира омазняването и премахва дразненията по кожата. Пази косъма от изсушаване и накъсване.

За грижа за кожата на лицето отлично е студенопресованото маслиново масло. Той подхранва кожата с витамини - А, Д, Е, К. Скваленът в него е един от мощните антиоксиданти. Те се борят срещу свободните радикали и премахват бръчките по кожата. Маслиновото масло не изсушава кожата и затова е добър избор и при кожа, склонна към акне.

Разкрасяване с маслиново масло

Тъй като овлажнява и регенерира епидермиса, маслото от маслини е подходящо и за кожата на тялото. Усещането е за копринено мека и блестяща като кадифе кожа.

При проблемни нокти се препоръчва маслиново масло. Витамин Е в състава на маслото дава здравина на нокътя е гарантира красив маникюр.

Приложение на маслиновото масло

Маслиновото масло има широко приложение в различни сфери от бита. Освен в козметиката и в кулинарията, то се използва и в консервната промишленост. При мариноване благодарение на него се запазва оригиналния вкус на марината.

В медицината намира място в производството на витамини и инжекционни разтвори.

През Средните векове хората използвали зехтин за осветление. Наричан е дървено масло и е намирал приложение в християнските обреди. Използва се за овкусяване на студени супи като класически таратор и гаспачо, студени сандвичи, например сандвичи с авокадо, сандвичи със сьомга, сандвичи с яйца, салати с яйца.

В кулинарията с помощта на маслиново масло се правят студени и топли сосове.

Противопоказания при използване на маслиново масло

Холеричното действие на зехтина изисква да се избягва от хора с холецистит. Не е добре да се нагрява. Всички полезни вещества в него се запазват, когато се използва прясно.

Трябва да се има предвид, че съдържанието на калории е високо и затова всички, които искат да се грижат за фигурата си трябва да го използват с мярка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати