ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Гликолова киселина - какво е и как се използва?

Гликолова киселина - какво е и как се използва?

Гликолова киселина

Киселина едва ли е първото нещо, което ще ви дойде на ум, когато става въпрос за грижа за кожата. Това обаче е погрешна, макар и обяснима реакция - множество козметични продукти за проблемна кожа са базирани на киселини, а една от носещите най-много ползи е гликоловата киселина

Гликоловата киселина се числи към групата на алфа хидрокси киселините (AHAS), натурално съдържащи се в цитрусовите плодове, ябълките, захарната тръстика и киселото мляко. В козметичните продукти обаче се използва гликолова киселина в синтетична форма - докато натуралната е склонна да се разваля и да губи качествата си, синтетичната гликолова киселина е стабилна и осигурява по-добър ефект върху кожата.

Гликоловата киселина има най-добра проникваемост в кожата от всички AHAS-киселини - което се дължи на факта, че молекулите ѝ са най-малки по обем. Затова прилагането ѝ дори в ниски концентрации - обикновено 3% - води до забележителни резултати: намалява бръчките, уеднаквява тена, предотвратява пъпките и подобрява общото състояние на кожата, която добива млад и здрав вид.

На какво се дължат ползите от гликоловата киселина?

По същност на действието си гликоловата киселина е ексфолиант - благотворните ползи на гликоловата киселина се дължат на способността ѝ да отстранява мъртвите кожни клетки. По тоя начин, освен останалите ползи, отпушва порите, и така пред освободената от покритието на мъртвите клетки кожа вече няма никакви пречки да се покаже в цялата си красота. В дългосрочен план, при продължителна употреба, гликоловата киселина прави кожата трайно по-свежа, спомагайки за производството на колаген.

Има ли странични ефекти от гликолова киселина?

Гликоловата киселина изглажда бръчките

Третирането с гликолова киселина може да доведе до неприятни усещания като сърбеж, зачервяване и усещане за сухота и опънатост, но това зависи не толкова от типа кожа, колкото от концентрацията на прилаганата киселина.

Освен старт с продукти, съдържащи по-малък процент от активната съставка, дерматолози препоръчват и смесване на гликоловата киселина с други от същата група - например млечна, ябълчна или и двете, вместо преминаването към по-високи проценти. Тоест, ако започнете приложението с гликолова киселина в концентрация 3%, препоръчително е по-натам към същия препарат да добавите и друг, съдържащ примерно 3% млечна киселина, вместо да преминете на гликолова киселина с концентрация 5 или 6%.

Конкретните концентрации се определят индивидуално, според усещанията. Принципно концентрация от 10% в продукти като пилинг, ексфолиант или тоник, се смята за нормална към ниска.

Успешните комбинации с други продукти определено са нещо, в което гликоловата киселина е добра!

Употребата заедно с азелаинова или салицилова киселина постига отличен антибактериален ефект в лечение на акне и мазна кожа. Когато гликоловата киселина се прилага с цел корекции в тена или срещу нарушения в пигментацията, отличен партньор в това начинание се оказва витамин С, а комбинирането с другите киселини от AHAS-групата принципно усилва полезните ефекти при обща употреба. Задължително при употребата на киселинни ексфолианти е да не пропускате да хидратирате кожата си и да използвате слънцезащитна козметика!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати