Опасно ниски нива на магнезий в организма! Това са симптомите

Опасно ниски нива на магнезий в организма! Това са симптомите
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Дефицитът на магнезий, известен още като хипомагнезиемия, е често пренебрегван здравословен проблем. В някои случаи този дефицит не може да бъде диагностициран, тъй като очевидните признаци обикновено не се появяват, докато нивата не станат изключително ниски.

Причините за недостига на магнезий варират - от недостатъчен хранителен прием, до загуба на магнезий от тялото. В тази статия ще ви запознаем с 5 симптома, подсказващи заопасно ниски нива на магнезий в организма.

Мускулни потрепвания и крампи

Мускулните потрепвания и крампи са признаци на дефицит на магнезий. Смята се, че тези симптоми са причинени от по-голям приток на калций в нервните клетки, който превъзбужда или хиперстимулира мускулните нерви. Въпреки че тези потрепвания са нормални, трябва да се консултирате с лекар, ако симптомите ви не отминат.

Психични разстройства

Опасно ниски нива на магнезий в организма! Това са симптомите

Психичните разстройства са друга възможна последица от недостига на магнезий. Дефицитът на магнезий може да причини липса на емоция, делириум и дори кома. Учените предполагат, че това състояние може да предизвика и безпокойство.

Остеопороза

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се със слаби кости и повишен риск от фрактури на костите. Дефицитът на магнезий също е рисков фактор за появата на остеопороза. Недостигът на магнезий може директно да отслаби костите, но също така понижава нивата на калций в кръвта, основният градивен елемент на костите.

Умора и мускулна слабост

Опасно ниски нива на магнезий в организма! Това са симптомите

Умората, състояние, характеризиращо се с физическо или психическо изтощение или слабост, е друг симптом на дефицита на магнезий.

Друг, по-специфичен признак на недостиг на магнезий е мускулната слабост, известна още като миастения гравис. Тази слабост се причинява от загубата на калий в мускулните клетки.

Астма

Недостигът на магнезий понякога се наблюдава при пациенти с тежка форма на астма. Освен това нивата на магнезий в организма са много по-ниски при хора, страдащи от астма, в сравнение с здравите хора.

Смята се, че липсата на магнезий може да причини натрупване на калций в мускулите, покриващи дихателните пътища на белите дробове. Това причинява свиване на дихателните пътища, което затруднява дишането.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати