Диета за предпазване от грипа

Предпазване от грип

В сезона на настинките и грипа никой не иска да стане тяхна жертва. Наред с другите средства, с чиято помощ да се предпазите от грип, като редовното миене на ръце, носенето на маска, поставянето на противогрипна ваксина, трябва да обърнете внимание и на диетата си.

Не е без значение какво ядете в сезона на кихавиците и сополите. Оказва се, че ако ограничите количеството на поети въглехидрати в диетата си, като за сметка на това увеличите консумацията на мазнини, може да помогнете на организма си да се предпази от грип.

Поне това са показали опитите с мишки, които са били хранени с така популярната напоследък кето диета.

Когато гризачите са получавали основна мазнини и белтъчини, за сметка на въглехидратите, в организма им се е наблюдавало увеличено количество на определени имунни клетки, което може и да е причината за тяхната устойчивост на вирусни инфекции.

Причините за това може да са най-различни.

Кето диета срещу грип

Според учените кето диетата принуждава тялото да влезе в режим на изгаряне на мазнини за получаване на допълнителна енергия, като по този начин се редуцира телесното тегло.

Първоначално това може да стане причина за появата на т.нар. Кето грип, тъй като отнема известно време на тялото да се адаптира към новия начин на хранене.

Освен бързото редуциране на тегло вследствие на изгорените мазнини, кето диетата допринася и за подобряване на здравето на сърцето, контролът над кръвната захар при диабет и др.

Този режим на хранене допринася и за намалението на възпаление, причинено от подагра. Механизмът му като средство за противодействие на грипа е подобен.

Опити, проведени при плъхове, показва, е теорията е вярна. Кето диетата при гризачите е довела до увеличаване в белите дробове на броя на специфичен тип Т-клетки, които са важни за имунния отговор и овладяване на инфекцията.

Диета срещу грип

Тези Т-клетки също така са довели до намаляване на чувствителността на организма към инфекцията, като по този начин се намалява производството на слуз в белите дробове и се увеличават шансовете за по-бързо оздравяване.

Именно на този етап се спира разпространението на грипния вирус, което спасява не само живота на гризача, но и спомага за по-бързото му и пълно възстановяване.

Засега учените са изследвали възлиянието на кето диетата върху по-бързото оздравяване при грип само при гризачите, но има причина да се смята, че това може да се окаже приложимо и за хората.

На науката отдавна е известно, че има връзка между режимът на хранене и имунитета на човек. Например хората, които консумират храни, богати на витамин C, боледуват по-рядко и прекарват по-леко инфекциите, спрямо останалите. Така че това е един вид хранене срещу грип.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати