Витамин на красотата - кой е и как ни помага?

жена пие добавка биотин
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
11.05 лв.
Виж ››

Всички хора познават широко известните витамини като А, В, С, Д, К, но почти никой не се сеща кой е витамин Н. Не са много хората, които знаят кой витамин е известен с името биотин. Всъщност и двете названия визират един и същи витамин от група В, а именно В7 - водноразтворим витамин, свързан с метаболизма.

Малко незаслужено витамин В7 е познат само като витамин на красотата. Наистина той отговаря за кожата, ноктите и косата, поддържайки здравината и добрия им вид. Подхранва и регулира омазняването на кожата, а това се отразява на нейната гладкост и сияен вид. Прави косата по-здрава и придава блясък и жизненост на косъма. Освен това заздравява нокътя и го предпазва от пожълтяване и начупване.

Това обаче далеч не изчерпва влиянието на витамин В7 върху процесите в тялото. Той е свързан с много физиологични функции и служи като индекс за работата на черния дроб. Витамин Н е катализаторът на някои от жизненоважните за метаболизма химически процеси. Участва в ролята на коензим в синтеза на някои от мастните киселини и при преобразуването на фолиевата киселина.

Мастният обмен се регулира от биотина, от него зависи и изграждането на мускулите. Той понижава лошия холестерол, ускорява метаболизма и тонизира тялото. Намалява нивата на кръвна захар и участва в процесите на възпроизводство на клетки. Витаминът регулира и работата на потните жлези, помага за функциониране на нервната система и за костния мозък.

храни с биотин
Снимка: 1

Дефицитът на биотин води до себореен дерматит, който се среща повече при деца, защото възрастният организъм си произвежда биотин в червата от храните, богати на В7. Ако все пак има недостиг, той се отразява главно върху състоянието на косата, кожата, ноктите. Може да се прояви също като безсъние, депресии, висока кръвна захар, болки в мускулите, гадене и липса на апетит.

Набавянето по естествен път на толкова нужния биотин става чрез храната: орехите, сьомгата, киселото мляко, малините, авокадото, ягодите, динята и нетлъстото свинско месо са с най-високо съдържание на витамин В7.

Биотинът често се приема като хранителна добавка, главно за контролиране на захарта в кръвта.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати