Ефективни мерки за предпазване от коронавирус

маските предпазват от коронавирус
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Въпреки че вече съществуват какви ли не противоречиви конспирации за произхода и разпространението на COVID-19, едно е сигурно. Някои строги мерки могат да помогнат в ограничаването на вируса. В следващите редове ви предлагаме в синтезиран вариант някои полезни съвети от медици, свързани с предпазването от коронавирус.

1. Изолация

Някои хора гледат с насмешка на тази мярка, тя е от особено значение за предпазване от коронавирус и спиране на неговото разпространение. Останете вкъщи, за да защитите себе си и семейството си. Дори и самите вие да се чувствате добре, може да сте преносител на вируса и да заразите хората с компрометиран имунитет, за които това може да е фатално.

Помнете, че вирусът може да бъде пренесен, не само от случайните непознати на улицата, но и от вашите близки, съседи. При възможност, ограничете контактите си до минимум в периода на карантина и избягвайте да стоите в близост с възрастни и болни хора.

2. Носене на маска

Ако все пак не можете да се изолирате и ви се налага да контактувате с хора, носете защитна маска, ръкавици, очила. Когато сте навън, не пипайте лицето си. При позиви за кихане и кашляне, прикривайте лицето си със сгъвката на лакътя. Избягвайте ръкостискания, както и да се доближавате до хора.

3. Хигиена

За предпазване от коронавируса мийте ръцете и лицето си регулярно, особено след като сте били навън и сте имали досег с предмети, които докосват и други хора (врати, стоки в магазин, седалки в градския транспорт). Използвайте антибактериални кърпички, сапуни, гелове. Взимайте си душ по два пъти на ден и мийте косата си. Когато сте у дома, проветрявайте редовно помещенията на всеки половин час. Дезинфекцирайте помещенията и най-вече там, където стоят обувките и якетата ви. Ежедневно почиствайте дръжките на вратите с дезинфектанти. Помнете, че оцетът също е домашно средство за дезинфекция. Както и содата за хляб.

миене на ръцете срещу коронавирус

4. Подсилване на имунитета

Ако имате достъп до имуностимулатори, те могат да са ви помогнат да подсилите организма си в този труден период. Разбира се, може да разчитате и на природни средства като мед, джинджифил, чесън, черен пипер, черна ряпа, чили.

5. Витаминозни храни

Според някои специалисти има връзка между вирусите от рода на коронавируса и дефицита на селен. Затова приемът на богати на селен храни може да ви е от полза. Такива са бразилският орех, рибата, яйцата, и др. Също така при приемът на топли и пикантни храни може да ви помогне при борба с вирусите, при настинка, дихателни проблеми, както и за подсилване на имунитета. Включете в менюто си още лимони, портокали и всякакви други цитруси, които са истинска витаминозна бомба и също са начин да подсилите имунитета си.

6. Полезни напитки

В борбата с вирусите трябва да останете хидратирани. Пийте по много вода. Водата с лимон е много полезна и освежаваща. Тя е от полза за цялото ви тяло. Не забравяйте и за чайовете. Джинджифилов чай, чай от мащерка и чай от лайка винаги са от полза в сезоните на вируси, грип, настинки. При дихателни проблеми може да приемате още джин с тоник и лимон. При умерена консумация тази напитка помага за пречистване на кръвта, както и облекчава симптомите на бронхит и простудни заболявания.

7. Повече движение

За да предпазите тялото си, трябва да се движите повече. Дори и останали у дома, може да правите гимнастика, аеробика, йога. Движението и потенето ще ви помогне по-лесно да избавите тялото си от токсини и да поддържате имунитета си висок.

раздвижване по време на изолация

8. Слънце

Стойте в по-светлата част на дома ви, излизайте на терасата и се радвайте на слънцето. То е важно, за да си набавяте витамин D, който пък ви поддържа здрави и в добра кондиция.

9. Повече доброто настроение и по-малко паника

Доказано е, че паниката и страхът сриват имунитета. Така че те могат да са по-опасни за вас от самия коронавирус. Опитайте се да мислите положително и направете това, което зависи от вас – стойте у дома и се пазете.

А междувременно може да поработите над доброто си настроение със забавни филми и книги. Един много интересен случай Казинс е доказателството за това, че смехотерапията може да излекува дори и сериозна болест.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати