ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Секс алергия? Какво е това

Секс алергия? Какво е това

Секс алергия? Какво е това

Секс алергията, ако може така да се нарече, възниква тогава, когато в интимния процес нашата имунна система започва да се защитава. Съответно тя започва да реагира с различни симптоми и предизвиква дискомфорт. Характеризира се с учестено дишане, сърцебиене, прилив на кръв към лицето, увеличено изпотяване.

Ако тези симптоми се появяват постоянно, но и заедно с това усещате силно чувство на дискомфорт, тогава може би и вие имате секс алергия. Това състояние може значително да намали качеството на вашия интимен живот.

Сексологът от САЩ Линдси Доу смята, че най-ярките симптоми на това състояние е силния сърбеж в областта на гениталиите, подуване на лигавиците (включително устната кухина, носа и дихателните пътища), задух и дори лошо храносмилане.

Най-честите причини на така наречената секс алергия са:

Реакция на спермата

Особено ярко се забелязва негативното въздействие на спермата на мъжа, когато жената сама започва да се среща с новия партньор. Действително някои вещества в нея могат да предизвикат алергична реакция, попадайки в лигавицата на жената. Причината за това е протеин, който е основната съставка на спермата, и може да не се възприема от микрофлората на женската вагина като алерген. Получава се усещане за парене, сърбеж, зачервяване и подуване. Решението е изключително просто: използвайте презерватив.

Понякога се среща и алергия от спермата от мъжете, тоест на своята собствена сперма. Проявата на състоянието е болезнено усещане след еякулация. Болката се проявява предимно в пениса, но може да се появи и в гърлото, главата и очните ябълки. Симптомите в по-голямата си част приличат на грип - хрема, кашлица и кихане, мигрена, треска. Ако подобни симптоми се появяват постоянно, трябва да се обърнете към лекар.

Реакция на презерватива

Алергия от латекс

Най-често възниква към латекса, като този материал е един от най-използваните при производството на презервативите. Съгласно статистическите данни около 3 милиона души само в САЩ имат алергия към латекса, като в света това число е още по-голямо. Предизвиква се поради факата, че е натурален продукт и се произвежда от каучукови растения. Появява се характерното чувство на сърбеж, парене, обрив на кожата и оток на лигавиците, зачервяване, язви и течение. Ако забележите тези симптоми, тогава може би е добре да помислите за друг начин да се пазите или да не използвате презервативи на основата на латекс. Неприятните усещания могат да се премахнат с приема на антихистамини и антиалергични лекарства.

Реакция на смазката

Лубрикантите, които се използват по време на секс, са предназначени, за да компенсират недостатъка на естествена смазка, но също така могат да предизвикат секс алергия. Именно затова е важно да изучите състава на продукта, като ако в него присъства веществото казеин, тогава най-вероятно именно той е виновен за постоянния дискомфорт. Същото действие могат да окажат оцветителите, ароматизаторите, консервантите, охлаждащите вещества или затоплящите средства, болкоуспокояващите (бензокаин, лидокаин, новокаин), подобрители на възбуждането (например L-аргинин) и дори глицеринът. Ако след спирането на употребата на лубриканта неприятните усещания изчезнат, значи именно той е виновникът за секс алергията.

Психологическа реакция

Секс алергия? Какво е това

Колкото и да ви се струва странно, но това е най-честата причина за секс алергията, а именно психологическия фактор. Ако в миналото сте се сблъсквали с проблеми от сексуален характер, то половият акт може и досега подсъзнателно да предизвиква стрес за вашия организъм. По този начин тялото ви се опитва да се защити от стреса с различни прояви, като в това число и с алергичните.

Най-важният симптом може да бъде мускулно стягане, невъзможност да се отпуснете, болка по време на проникване, чувство на дискомфорт. Всичко това са чисто психологически реакции, които мозъкът ви изпраща на тялото, а така вие не можете да се отпуснете истински по време на секс и да изпитате удоволствие.

Ако секс алергията не е в резултат на спермата, лубриканта или презерватива, тогава причината е психологическа. Важно е да потърсите в този случаи помощ от професионалист, който да ви помогне да решите проблема ви и да се справите с секс алергията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати