ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Сладолед на вечеря бори безсънието

Сладолед на вечеря бори безсънието

Безсъние

Изхождайки от последните изследвания на група немски учени за ползите и вредите от сладоледа, с радост можем да заключим, че все пак от това вкусно ледено изкушение има доста ползи за организма.

Досега сме свикнали да ни заливат с информация колко вредна, калорична и тежка храна е сладоледът. И така да е, поне ще спите спокойно!

Причината за благотворното влияние на ледения крем върху съня на човек специалистите обясняват със съдържащите се в него Л-триптофан, който е изключително ефикасен помощник в борбата срещу безсънните нощи.

Л-Триптофанът е незаменина аминокиселина, необходима за производството на Витамин В3. Тя се използва от мозъка за производство на серотонин, което води до спокоен сън, предпазва от депресивни състояния.

Похапвайки сладко сладолед, ние доставяме удоволствие на сетивата и стомаха си, а едновременно с това снемаме напрежението и умората от тялото.

Сладолед

Всъщност дозите Л-триптофан, които навлизат в организма ни, докато ближем леденото изкушение, идват от млякото и сметаната, които са негови основни съставки.

Немските учени от Берлин обясняват, че млякото и сметаната сами по себе си не притежават тези тонизиращи свойства, с които един сладолед може да ни зарадва.

Причината за това се корени във факта, че при плюсови температури Л-триптофанът не е устойчив и се разпада.

За сметка на това в сладоледа се съхранява доста продължително време, в резултат на което хората все пак могат да си осигурят част от този много ефектен натурален транквилант, повдигащ настроението и успокояващ нервната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати