Хапчета за холестерол докарват диабет

Хапчета за холестерол

След като лекарите откриха съществуването на лошия холестерол, бяха синтезирани нови лекарства, които да се справят с него. Става дума за статините.

Това са нови препарати, които понижават нивото на липопротеините с ниска плътност. Ако обаче се приемат във високи дози, те могат да предизвикат диабет втори тип.

Въпреки, че холестеролът е необходим за нормалното функциониране на клетките и организма като цяло, много високото му ниво може да доведе до атеросклероза. При такова състояние се образуват плаки в артериите, които блокират потока кръв.

Съществуват ефикасни препарати, способни да неутрализират активността на специфичния фермент в черния дроб – този, който е необходим за производството на холестерол.

Статините се делят на няколко вида – от слаби до много силни. Ако обаче лекарят сбърка в преценката си от какъв препарат се нуждае пациента и му дава по-силен, лекарството може да има обратен ефект.

Шоколад

Изсмуквайки запасите от мазнини в организма твърде рязко, той подава грешни сигнали на жлезите и обърква хормоните. Това пък докарва на болнита диабет от втори тип.

В наше време десетки милиони хора на планетата редовно приемат статини – така например във Великобритания, която е с население 62 милиона души, повече от 7 милиона приемат такива лекарства.

Между впрочем, всекидневното консумиране на шоколад помага за намаляване нивата на лошия холестерол. Но само, ако човек вече е болен.

Неотдавнашно изследване на китайски учени показва, че хората със сърдечни заболявания или диабет, които ядат малко парче шоколад всеки ден, намалява нивата на лошия холестерол. При здравите хора не е открита ясна полза от консумирането на шоколад.

Тоест яденето на шоколад в умерени количества може да бъде добро за сърцето и за кръвообращението. Какаото, което е ключова съставка на шоколада, съдържа високи нива на антиоксиданти, които помагат за изчистването на свободните радикали. По този начин те не им позволяват да увреждат клетките.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати