ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да преодолеем паническите атаки

Как да преодолеем паническите атаки

Паническа атака

Паническите атаки могат да се появят през целия ни живот, освен това никой не е застрахован, че на него няма да му се случи. Те могат да бъдат съвсем кратки, могат да продължат и по-дълго, а и причините за паниката също са разнообразни. Паническият пристъп може да се случи, докато сте на работа, у дома, в училище.

Паниката всъщност е естествената реакция на психиката ни към стрес. Има начин да се справим с паническите атаки. Най-добре е да избягваме стреса, но тъй като това не е толкова лесно, колкото ни се иска, то поне да ограничаваме и да не допускаме всякакъв вид стрес да влиза в съзнанието ни и да се загнездва там.

Паническото разстройство е тясно свързано е с външни фактори, събития, ситуации и има сложен механизъм. През последните години се наблюдава покачване на хората с подобен проблем. При жените се появява по-често, но обикновено се развива през юношеската възраст. Стигне ли се до паническо разстройство – вече става дума за задълбочаване на проблема. Затова е най-добре да се опитаме да се отървем от подобно състояние на атака още в самото начало.

Ако в момента осъзнаете, че изпадате в паника, повторете си няколко пъти наум: „Спокойно, всичко ще бъде наред.” и дишайте равномерно. Дишането много помага, защото успокоява сърдечната дейност, а самият акт на съсредоточаване върху това скъсва за кратък период от време нишката между вас и паниката. А понякога тези няколко мига могат да бъдат решаващи и да овладеят напълно емоционално-психологичния срив.

Паника

Не всяка паническа атака може да прераства в нещо по-сериозно, но ако ви се случи да изпаднете в паника, важно е да направите следните неща:

- Спрете да се занимавате с каквото и да било и потърсете място, на което ще се чувствате добре;

- Отдайте се на това да мислите позитивни неща, дишайте бавно и поемайте въздух дълбоко, опитайте се да се вслушате в дишането си, за да можете да изгоните неприятната мисъл;

- Всеки път, когато нещо ви връща там, опитвайте се да го избягвате;

- Ако е необходимо смейте се, това гони лошите мисли, изчиства съзнанието;

- Ако има с кого да разговаряте около вас – направете го. Когато друг човек започне да говори, а вие прилагате и техниката за дишане, паническата атака се отдалечава постепенно и усещането за страх и тревожност бързо отшумява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати