ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво трябва да знаем за тампоните

Какво трябва да знаем за тампоните

Използване на тампони

Без съмнение дамските тампони са практични и удобни. Ако използваме светли дрехи дамските тампони са незаменими. Рекламите на тампони ежедневно ни убеждават, че са напълно безвредни и задължително трябва да бъдат предпочетени пред дамските превръзки. Това не е пълната истина и трябва да се съобразяваме с някои основни правила, ако сме решили да използваме тампони.

Менструалният цикъл е кръвотечението, което се получава от отделянето на неоплодената яйцеклетка. Менструацията е секрети от матката и влагалището, цервикална слуз, премесена с кръв. Самото кръвотечение е своеобразен отпадък за организма и ето защо не трябва да се задържа дълго време в организма.

Това е основната причина, за която се хващат противниците на тампоните, тъй като тампонът е чуждо тяло, който задържа кръвотечението в организма и става поле за развитие на различни инфекции. В кабинета на гинеколозите често идват жени, които са получили инфекции в следствие на продължителната употреба на тампони. Не са малко и тези, които получават обриви или алергии от дамските превръзки.

Какво е Синдром на токсичния шок (СТШ)?

Синдром на токсичния шок е заболяване, което е вероятно да се получи след неправилна употреба на тампон и по-точно – ако тампонът е останал твърде дълго време в тялото на жената. Заболяването е изключително рядко срещано и случаите се считат за изключения.

Бельо

СТШ се получава щом бактериите (най-често стафилокок) започнат да се размножават бързо и попаднат в кръвта, в следствие задържане на менструацията. Получава се бактериална инфекция. В повечето случаи имунната система успява да се пребори с развитието на СТШ, но при някои жени се наблюдава тежък изход.

Симптомите на СТШ са висока температура, гадене, диария, прилошаване, падане на кръвното налягане, обрив. Ако получите подобни симптоми, които са различни от обичайните в първите дни на менструацията ви, незабавно извадете тампона и потърсете гинеколог.

Успокоителното е, че опасността от СТШ е нищожна за жени с добри хигиенни навици и правилна употреба на дамски тампони.

Ето какво трябва да знаете:

Винаги поставяйте тампона с чисти ръце. Не го задържайте в тялото си повече от 4 часа. Добре е да редувате тампони и дамски превръзки, за да може тялото да се пречисти напълно. Подбирайте размера според силата на кръвотечението. Никога не преспивайте с тампон!

Сънят ви е по-дълъг от 4 часа и можете да си навредите. Ако усещате присъствието на тампона, значи не сте го поставили правилно. Сменете го, поставен правилно тампонът не се усеща. Добре е, ако закупувате качествени и изпитани марки.

Въпреки неудобствата тампоните са незаменими, особено през лятото. Не създават проблеми като дамските превръзки, които често се изместват и са причина за много неудобни ситуации. За разлика от дамските превръзки, тампоните не предизвикват неприятна миризма.

Ако гинекологът ви посъветва да не използвате тампони, вслушайте се в съвета му, защото във вашия случай, употребата им може да не е удачна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 2
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати