ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Предимствата на следобедния сън

Предимствата на следобедния сън

Жана Г.Жана Г.
Новак
554254
Предимства на следобедния сън
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Много велики хора са били известни с навика си да дремнат следобяд. Такива са били Леонардо да Винчи, Алберт Айнщайн, Никола Тесла, Уинстън Чърчил.

Само половин час лека дрямка между обяда и вечерята до голяма степен увеличават способностите на човека да мисли и да работи. Освен това подобряват паметта, настроението и състоянието на сърдечно-съдовата система. Те се отразяват добре и на състоянието на кожата на лицето, както и на общото състояние на организма.

Спането е перфектно средство за повишаване на психическото и физическото здраве на човека. Незначителното количество сън в следобедните часове е ефективно средство за контролиране на теглото. Половин час сън ускорява след събуждане метаболизма на повече от 30 процента.

Следобедният сън трае от 15 до 35 минути. За това време организмът успява да си почине, мозъчните неврони се възстановяват, и след като човек се събуди, мозъкът се включва на максимални обороти.

Ако не можете да си позволите лукса да изтичате до дома си, за да поспите следобед и да възстановите силите си, за да сте ефективни през останалата част от деня, дремнете на бюрото.

Наистина, свитата поза ще намали ефективността на следобедния сън, но ако работите самостоятелно в офиса, няма да се притеснявате от шегите на колегите си относно съня ви.

Ако можете да си позволите да поспите следобяд, ще усетите, че организмът ви се изпълва със сили и мозъкът ви се прояснява след събуждането.

Въпреки че някои хора твърдят, че след кратък следобеден сън се чувстват още по-изморени, всъщност лекото дремване е достатъчно, за да си отпочинат и да се заредят с достатъчно енергия за часове работа.

Не е добре да спите повече от 35 минути следобяд, защото след това наистина ще усещате костите си като премазани, може дори да имате и главоболие.

Затова настройте алармата си да ви събуди половин час, след като си легнете да подремнете. В противен случай рискувате или да се успите и да се събудите вечерта, а след това да не може да заспите през нощта, или да сте кисели през останалата част от деня.

Конкретни ползи от следобедния сън

Ако все още не сме ви убедили колко е полезен следобедният сън, в следващите редове ще покажем подробно защо е важно да се отдадем на 15-20 минути дрямка в следобедните часове:

1. Подобрява настроението - лошият сън и недоспиването доказано влияят негативно върху нашето настроение и общо психично състояние. Кратката следобедна дрямка може леко да намали липсата на достатъчно часове сън през нощта и същевременно да подобри общия тонус на организма.

Следобеден сън

2. Редуцира стреса - кратката дрямка може да намали нивата на хормоните на стреса в тялото и да успокои ума. Подобряват се както психическото, така и физическото състояние, което е изключително важно в сегашното забързано ежедневие.

3. Повишава концентрацията - по време на сън мозъкът си почива и същевременно възстановява нервните връзки, необходими за по-добра концентрация. Така не само се подобрява паметта, но и значително се повишава нивото на съсредоточеност след съня.

4. Намалява необходимостта от кофеин - чашата ароматно кафе в следобедната почивка действа освежаващо, но ефектът е краткотраен. За сметка на това следобедната дрямка е много по-ефективна, защото увеличава ефективността на ключови мозъчни функции. Дрямката премахва сънливостта е отличен естествен начин за повишаване на енергията. Кофеинът следобяд може да наруши нощния сън, докато дрямката не оказва подобен страничен ефект.

5. Подпомага отслабването - процесът по загуба на излишни килограми е пряко зависим с достатъчния сън. Ако страдате от системно недоспиване, сте по-склонни към консумация на вредни храни, а това значително затруднява процеса на отслабване. Дрямката намалява и желанието за консумация на сладко и въглехидрати.

6. Разкрасява - когато човек спи, клетките в тялото се регенерират, което води до по-чиста и сияйна кожа. Честите дремки озаряват външния вид, торбичките под очите изчезват и видът е по-младежки.

7. Помага при мигрена - проучвания установяват, че дрямката помага срещу неприятното главоболие. Много често лишаването от сън причинява главоболие, което замъглява ума и намалява работоспособността. Следобедният сън е отличен начин за противодействие на мигрената. Хората, които страдат от тежки главоболия и тежки мигрени трябва да опитат варианта с редовна следобедна дрямка.

8. Подобрява паметта - оказва се, че следобедният сън влияе благоприятно и върху краткосрочната памет. Според проведени изследвания учениците, които си подремват веднага след получаването на нова информация, запомнят по-добре новите знания.

9. Повишава имунната система - некачественият или недостатъчен сън са сериозен бич за имунната система. Недостигът на сън влияе пряко върху молекулата, която оказва влияние върху имунитета. Подремването е отличен начин да се стимулира имунната система. Смята се, че хората, спящи следобяд, са по-устойчиви на различни настинки и инфекции, а когато се разболеят, прекарват по-лесно болестта.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest