Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Погрижете се за черния си дроб

Погрижете се за черния си дроб

MarianeMariane
Джедай
143277284
Преглед Черен Дроб

Черния дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло. Той има жизненоважна роля за работата на останалите органи. Черния дроб получава и филтрира лимфа(бистра, жълтеникава течност, богата на лимфоцити и левкоцити), която играе важна роля в борбата с инфекциите, които нападат организма. Също така произвежда холестерол.

Холестеролът, въпреки лошата си слава, има изключително важна роля в изграждането на мембраните на клетъчните стени и в изолацията на невроните, като по този начин спомага за безпроблемното пренасяне на нервните сигнали до мозъка. Именно холестеролът е основен изграждащ елемент на някои от най-важните хормони в човешкото тяло в т.ч. естроген, тестостерон и прогестерон.

Черен Дроб

Човешкия черен дроб притежава изумителни регенериращи способности. Той може да се възстанови почти напълно от почти всякакви травми или заболявания. Но е безпомощен срещу всекидневния стрес и нездравословен начин на живот, който му нанася сериозни вреди и дори може да компроментира способностите му за възстановяване.

Добрата новина и, че дори и минималните промени в начина ни на живот могат да окажат благотворно влияние върху здравето и функционирането на този, критичен за човешкото здраве, орган. Ето какво да направите, за да защитите здравето на черния си дроб :

Алкохолизъм

НАМАЛЕТЕ ПИЕНЕТО

Злоупотребата с алкохол е водещата причина за повишената смъртност от заболявания на черния дроб. Алкохолизмът или редовната злоупотреба със спиртни напитки може да доведе до възпаление на черния дроб, нарушение на функциите му или цироза. Това се дължи, че при разграждането на алкохола, тялото освобождава големи количества химикал наречен ацеталдехид, който е силно токсичен за черния дроб.

Алкохолът, също така повишава нивото на свободни радикали в тялото, като едновременно с това, отслабва съпротивителните сили на организма. Води и до повишаването на количеството на мазнини в черния дроб.

Когато става дума за злоупотреба с алкохол или храна, хората често са склонни да подценяват дълбочината на проблема. Опитайте се да си водите дневник, в който точно описвате колко алкохол поемате, в продължение на поне един месец. Резултатите ще ви изненадат неприятно.

Пушене

ОТКАЖЕТЕ ЦИГАРИТЕ

Тютюнопушенето безспорно уврежда белите дробове, но последните медицински проучвания категорично доказаха, че оказва разрушително въздействие и върху черния дроб. Пушенето е сочено като главен виновник за увеличаване на случаите на злокачествени образувания в черния дроб и околните тъкани.

Според лекарите причина за това е, че канцерогенните вещества, след вдишването, навлизат в кръвоносната система, а черния дроб и най-богато кръвоснабдения орган в човешкото тяло. Пушачите умират приблизително 10 години по-рано в сравнение с непушачите. Дори ако откажете цигарите на 60 години, може да си спечелите поне още три години живот.

ОТСЛАБНЕТЕ

Тичане

Наднорменото тегло е виновно за редица заболявания в т.ч. и на черния дроб. С течение на времето излишните мазнини в организма могат да причинят заболяване известно като неалкохолна мастна дегенерация на черния дроб, което е водещата причина за чернодробни увреждания в напредналите страни. Първоначално, чернодробната мастна дегенерация протича безсимптомно, като в определени случаи може да се напипа увеличение на органа или леки болки в тази област. Нелекувана, мастната дегенерация може да доведе до цироза или рак на черния дроб.

Цироза

НАМАЛЕТЕ МАЗНИНИТЕ

Вместо да се концентрирате върху холестерола в хранителните продукти като цяло, обърнете внимание само на наситените мазнини, които повишават нивата на лош (LDL-Low-density lipoprotein) холестерол. Проблем за тялото е, не поемането на мазнини въобще, а небалансираното хранене и липсата на упражнения и движение.

LDL-холестерола се натрупва по стените на кръвоносните съдове, като по този начин може да доведе до инфаркт, инсулт, проблеми с бъбреците или други заболявания. HDL (High-density lipoprotein) холестерол извежда мазнините от артериите и черния дроб като спомага за прочистването на организма.

НЕ НА СОЛТА

Опитайте се да подпомогнете регенерацията и прочистването на черния си дроб, като поемате повече вода, която спомага за извеждане на токсините от тялото. Опитайте се да замените обикновената каменна сол с диетична, ако не сте в състояние да я намалите от дневното си меню.

Солта, особено в по-големи количества, причинява задържане на вода в организма и нарушава водния баланс. Това може да е причина за повишено кръвно налягане, проблеми в работата на сърцето или бъбреците, които влияят върху работата на черния дроб. Заменете солта с прясно изстискан лимонов сок, накълцано чили или други подправки, по ваш вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest