ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Стомашната язва се активира през пролетта

Стомашната язва се активира през пролетта

Обострена язва

Язвата на стомаха или дванадесетопръстника е рецидивиращо състояние. Активира се през есента и пролетта. Подобна тенденция е често наблюдавана и при гастритите, които предхождат язвената болест.

Язвата се обостря най-много през месеците март, април и май. Провокирана е най-често от злоупотребата с алкохол и цигари, неправилното хранене, както и от стресови ситуации.

Язва

До появата й водят и редица употребявани противовъзпалителни медикаменти за ставни заболявания като аспирин, кортикостероиди и др.

Освен това със смяната на сезоните се изменя биологичският часовник на всеки от нас. А доколкото ни е известно, целият живот зависи от биоритмите – дневни и сезонни.

Отказване на сладкото

През пролетта обмяната на веществата се ускорява и клетките започват да растат по-бързо. Поради това започва обострянето на язвените, както и много други процеси в нашето тяло.

Анасон

През пролетта храносмилателната система работи по-активно, като по този начин отделя по-малко защитни феромони. Поради това всеки трябва да вземе нужните мерки за промяна на режима си, както и за прочистване на излишните токсини, натрупани през зимните месеци.

Симптомите при стомашна язва са ясни и точни - болки в епигастриума след нахранване, парене, повръщане на стомашен сок.

В тежките случаи се наблюдават и кръвоизливи, а при най-тежкия вариант на язвената болест може да се стигне до перфорация - спукване.

Когато това стане, болният усеща остра болка, разпространяваща се по целият корем. Това е признак за започващ перитонит и налага спешна хирургическа намеса.

За да избегнете така неприятното изостряне на язвата, то започнете леко пречистване още през март. Просто изключете от менюто си храните, които дразнят стомаха.

Това са най-вече сладките неща, като шоколад, бонбони, мед, както и пържените храни, така жестоко дразнещи стомаха.

Пикантните подправки също не са за предпочитане и, ако не можете да ги спрете, то поне ги ограничете. Същото се отнася и до солта. Тя е сериозен разрушител на стомашната лигавица.

Относно алкохола, реакцията на всеки организъм е индивидуална, като не зависи от сезона. Напитките, съдържащи анасон, дори се препоръчват, тъй като действат болкоуспокояващо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати