Масаж срещу хъркане

Масаж срещу хъркане

Хъркането може да звучи като не особено сериозен проблем само за хора, които никога не са се събуждали от подобни силни звуци. При някои хора е дори толкова силно, че те се събуждат от собственото си хъркане.

По този проблем има направени хиляди изследвания на учени по целия свят. В световен мащаб има над 300 средства, които се борят с хъркането. Повечето от тях са основани на това хъркащият да се събуди, щом започне да издава силни звуци. Има и различни приспособления, които се слагат в устата.

Някои хора твърдят, че им помага завъртането на определена страна, иглотерапия, в краен случай може да се наложи и операция. Едно от интересните изобретения, които са направени през тази година, е възглавница с вграден микрофон, която събужда хъркащия.

Освен всички тези методи, съществува и още един, който можете да направите сами у дома, при това много лесно. Става дума за масаж на езика – нарича се логопедичен масаж и се справя с хъркането поне за известно време.

Масаж срещу хъркане

Първото, което трябва да направите е да измиете добре ръцете си и по възможност да използвате стерилни ръкавици. Следва да отворите уста и да изплезите езика си. После трябва да направите следното – пъхнете пръста си в устата и го сложете на основата на езика. Това действие напомня много на прегледа на гърлото с шпатулката, който прави лекарят.

С масажиращи кръгови движения натискайте езика надолу към брадичката. Ако езикът ви е подут, докато го масажирате, ще усещате известна болка. Целта е натискът да е толкова силен, че да усещате съвсем лека болка.

Продължавайте да разтривате, докато болката не отмине изцяло. След като вече не я усещате, започнете да увеличавате натиска, докато отново не усетите лека болка. Масажът продължава, докато болката не изчезне напълно.

При този масаж е възможно да предизвикате рефлексът за повръщане – при подобна ситуация трябва да масажирате езика си всеки ден. Не започвайте отначало да масажирате основата на езика – увеличавайте дълбочината с всеки следващ масаж.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати