ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Спете на студено, за да се вталите

Спете на студено, за да се вталите

Сън

За да се вталите, необходимо е да спите в стая, където температурата е 20 градуса, сочат резултатите от италианско проучване. Освен този фактор има и още един, който е важен за хубавата фигура – сънят трябва да бъде с продължителност минимум осем часа.

Според авторите на изследването има връзка между риска от натрупване на килограми и температурата в стаята. Учените са категорични, че онези, които предпочитат да поддържат висока температура в дома си, са предразположени към напълняване.

Специалистите обясняват, че тялото изгаря повече калории, когато трябва да работи, защото се опитва да поддържа нормална и стабилна телесна температура, а в помещението е хладно.

Учените бързат да уточнят, че изследването не твърди, че всеки, който спре парното си или намали температурата на климатика, ще отслабне. Освен този има и редица други фактори, които са от значение.

Здравият и пълноценен сън не бива да се подценява – според проучването сънят, който е по-кратък от шест часа, също предразполага към затлъстяване. Шансът от затлъстяване намалява с 30 на сто за всеки час сън, който си осигурява човек, твърдят италианските учени.

Една от теориите е, че лишаването от почивка е свързано с хормонални нарушения. Друго обяснение, което учените подкрепят, е, че когато хората не са си доспали, са по-склонни да приемат големи количества храна и течности, за да се опитат да повишат енергията и тонуса си.

Спане

За да си подарите пълноценен сън, подредете спалнята правилно. Не допускайте в стаята да има ярки цветове, които да ви разсейват от основното – подберете нежни и приглушени цветове. Можете да сложите зелено – цветът успокоява.

Що се отнася до светлината – хубаво би било да сложите ключ, който да може да регулира светлината. Спането в хладно помещение действително е по-здравословно, но не се увличайте – температурата не бива да бъде по-ниска от 17 градуса.

Не на последно място – сложете леглото, така че и двамата с партньора ви да можете да стигате до нея, без да се налага да будите другия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати