Бащи тийнейджъри застрашават децата си

Бащи тийнейджъри

Момчетата, които стават бащи още в тийнейджърска възраст, застрашават децата си, посочва се в ново изследване. Момчетата под 20 години имат 30 на сто допълнителни генни мутации в семенната си течност в сравнение с мъжете над 20 години. При мъжете над 40-години отново се забелязват подобни проблеми, обясняват учените.

Все пак учените поясняват, че при тийнейджърите се наблюдават повече генни мутации, отколкото при възрастните господа. За момента обаче не е ясно каква е причината за тази разлика, допълва авторът на изследването и ръководител на екипа доктор Питър Фостър.

Целта на изследването е била да се установи каква е причината децата на тийнейджърите по-често да страдат от заболявания като шизофрения и аутизъм. Проучването е дело на специалисти от университета на Кеймбридж. Специалистите са изследвали ДНК-то на повече от 24 хиляди родители, както и на техните деца. Изследваните семейства са били от Австрия, Германия, Близкия изток и Африка, обясняват специалистите.

Най-младата майка, която е взела участие в проучването, е била момиче само на 11 години, а най-възрастната дама е била 52-годишна. При бащите – най-младият татко е бил едва на 12, а най-възрастният - на 70 години. Изследователите имат няколко теории за тези генни мутации, които се появяват в спермата в тийнейджърска възраст и след 40 години.

ДНК

Според едната хипотеза механизмът на копиране на ДНК дава повече грешки по време на пубертета, когато организмът още се развива и расте. Възможно е причината да е в неразработената все още репродуктивна система при младежите, допълва специалиста. Има вариант причината да е точно обратната – системата им да работи твърде бързо и затова да дава повече грешки, смята доктор Фостър.

Данните от изследването в никакъв случай не са повод за притеснения, убедени са учените, защото става дума за малък брой случаи. Данните показват, че при средностатистическия мъж има 1.5 на сто опасност да даде живот на бебе с генетично заболяване – при тийнейджърите опасността е 2 %. Така казано, увеличението звучи значително, но погледнато в индивидуален план, процентът не е много голям, обясняват специалистите.

Между 20 и 35 години е най-удачната възраст мъжете да станат бащи, смятат британските учени. Качеството на семенната течност се влошава при мъже, които са над 45-годишни, показват резултати от минали проучвания. Децата на такива бащи имат 3.5 пъти по-голям риск да се разболеят от аутизъм и 25 пъти по-голяма опасност да развият психическо заболяване.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати