ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Бъбречна криза - причини, симптоми и лечение

Бъбречна криза - причини, симптоми и лечение

Бъбречна Криза
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Наличието на пясък или камъни в бъбреците може сериозно да увреди отделителната функция – това, разбира се, носи и своите последствия за здравето на целия организъм. При наличие на песъчинки или камък в бъбреците и при придвижването му по уретера от бъбреците към пикочния мехур, се усеща необичайна тъпа болка.

Повечето пъти дискомфортът е само от едната страна – много често човек решава, че има дископатия, а болката всъщност се oказва бъбречна колика или още бъбречна криза.

Причината за болката е, че чрез придвижването песъчинката или камъчето дразнят лигавицата на уретера. Ако болката е много силна е възможно да става дума за задръстване в уретера. Понякога се появява и кръв в урината.

Дискомфортът при бъбречна криза може да достигне такава степен, че човек буквално да се свие от болка и да се усеща изтощен. Смята се, че болката от бъбречната криза е една от най-силните, които човек може да изпита. Според някои информации дискомфортът, който човек усеща, може да бъде сравнен с инфаркт на миокарда. Понякога болката е пулсираща ли режеща, често се разпространява от бъбрека към слабините.

Бъбреци

Понякога интензивността на болката може да причини и желание за повръщане. По принцип за облекчаване се препоръчва топла вана, която ще успокои спазъма. Всъщност ваната може и да помогне, но при повечето хора болката е толкова силна, че напълно блокира желанието им за каквато и да било дейност.

По-лесен вариант е да сложите на болезненото място топла грейка – това, обаче може да се случи, единствено ако сте сигурни, че това, което причинява дискомфортът е бъбречна криза. Можете да прибегнете и до болкоуспокояващи таблетки, които определено ще облекчат болката, но няма да решат проблема.

Затишието днес може да ви донесе два пъти по-силна болка утре, затова, при подобни симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ, след като сте овладели болката, разбира се.

По време на кризата е желателно болният да консумира много течности и да се въздържа от твърда храна. Освен това е хубаво да се избягват всякакви дейности, които могат да увеличат дискомфорта. Най-добре е болният да си почива до отминаване на спазъма. Често срещани симптоми при бъбречната криза са гаденето, рязко спадане на кръвното налягане, вдигане на висока температура, придружена с втрисане, липса на апетит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати