Причини за болки в коленете

Болка в коляното

Болката в колената е често срещан проблем, особено при хората, които спортуват. А най-честите причини, довеждащи до този дискомфорт, се разделят на няколко основни групи – травми, механични проблеми, артрит и други.

Травмите на колената могат да засегнат някои от връзките, сухожилията или изпълнените с течност мехурчета (бурси), които заобикалят колянните стави. Могат да се засегнат и костите, хрущялите и сухожилията, формиращи самата става.

Към този тип травми спада и разкъсването на предната костна връзка. Среща се по-често при хора, играещи баскетбол, футбол или друг спорт, при който се наблюдава внезапна промяна на посоката на тялото.

Травмите на менискуса, който действа като амортисьор между пищялната и бедрена кост, са налице, ако коляно се извърти изведнъж, в момент, в който тежестта все още е върху него.

Колянният бурсит е причина за болка в колената, стигайки се възпаления на тези малки мехурчета, изпълнени с течност.

Изълчено коляно

Тендинитът, от своя страна, представлява дразнене и възпаление на едно или повече сухожилия. Бегачите, скиорите, велосипедистите са склонни да усещат болки в колената, в резултат от тендинити.

Към механичните проблеми, които биха могли да причинят болка и дискомфорт в областта на колената, спадат изкълчването на коляното. Това се случва, когато триъгълната кост (пателата), покриваща предната част на коляното, се измести.

При синдрома на илиотибиалната връзка е налице болка и затруднения при движение. Илиотибиалната връзка представлява фиброзна лента, имаща за цел да стабилизира мускулите на бедрото и колянната става при движение. Тя се простира по външната страничната част на бедрото.

Артритните заболявания в областта на колената също причиняват болка. Така например остеоартритът, или наричан още дегенеративен артрит, е един от най-често срещаният. До него се стига след износване на хрущяла в областта. Причина може да е прекомерната употреба или възрастта.

Ревматоидният артрит е най-инвалидизиращата форма на артрит, която причинява болка и затруднение при движение.

Подаграта може да се развие и в колената, при което кристали пикочна киселина се натрупват в ставите, причинявайки болка.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати