ГМО херпес преборва рака на кожата

Учени
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Учени откриха нов и неочакван метод за борба с рака на кожата. Експертите от Института за изследване на рака в Лондон смятат, че специален вид генетично обработени херпесни вируси успешно могат да се справят с тежкото раково заболяване. Това става след като вирусът зарази раковите клетки и по този начин подтиква имунната система да ги унищожи всичките на куп.

В публикувано наскоро в американското списаниеДжърнъл оф Клиникал Онколоджи клинично изпитание учените от известния институт за изследване на рака успяха да изненадат научната общност с революционната си вирусотерапия, предаде АФП. Обещаващите резултати са получени в първите опити на фаза три на изследването.

За опитите с новото лекарство учените избрали на случаен принцип 436 доброволци, имащи рак на кожата в напреднал стадий. На всичките им бил инжектиран новият продукт, наречен T-VEC (Talimogene Laherparepvec), произведен от американската компания Амген.

Резултатът бил толкова обнадеждаващ, че от компанията се надяват американската и европейската лекарствени агенции да разрешат в следващите няколко месеца продуктът T-VEC да се появи на пазара.

След терапия с новия медикамент 163-та пациенти в клиничните изпитания, които са били с по-малко напреднала меланома ( 3-ти и 4-ти стадий), лекувани с Т-VEC, са оцелели средно 41 месеца в сравнение с 21.5 месеца за 66 пациенти на подобен етап, лекувани с друга имунотерапия.

Има все по-голям ентусиазъм по отношение на виротерапията като T-VEC срещу рака, защото може да започне двойна атака чрез унищожаване на раковите клетки директно отвътре с вирус, който ги заразява и стимулира имунната система да се насочи срещу тях.

Това е с по-малко странични ефекти от химиотерапиите или други нови имунотерапии срещу туморите, казва професор Кевин Харингтън - един от водещите на клиничното проучване.

Ракът все още е сред трудно лечимите заболявания, тъй като неговите клетки имат способността да избягват атаките на имунната система. Чрез генното инженерство обаче вирусът на херпеса успешно се слива с клетките на рака, а след това бива лесно прихванат от имунната система и унищожен.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати