Причини за системно преяждане

Преяждане
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Един от най-големите бичове за съвременното ни общество е системното преяждане. А основните причини за него са чисто психологически.

Склонността към преяждане се нарича Хиперфагия. Това е заболяване, при което храната се явява като заместител на празнотата от липса на любов и признание. Храненето се превръща в единствената чиста радост.

Като най-честа причина за преяждането се явява скуката. Когато човек е зает с нещо, той се сеща за храна само, когато е наистина гладен. В случай, че скучаете обаче, най-честа спирка е хладилникът.

Храненето пред телевизора в този случай се превръща в чета практика, при която представата за количествата на приетата храна се губят. Освен това се установява и навика всеки път да хрупаме по нещо пред малкия екран.

Друга психологическа причина за системното преяждане, е стресът. Поставен в стресова ситуация, човек намира утеха в храната.

Ядене Нощем

Ако сте попаднали в този капан, най-добре намерете друг отдушник за своите емоции. Подходящи за това са йогата, плуването и изобщо – физическата активност. Различни хобита също биха свършили работа.

Когато човек е емоционално зависим от своите настроения, като тъга, гняв, депресия, дори щастие, той често посяга към хладилника. И въпреки че по този начин се чувства независим, резултатът е, че чувството му на комфорт отново бива свързано със зависимостта му от храната.

Сред причините са системно преяждане се нарежда и самотата. Вместо да вземат живота си в ръце, тези хора предпочитат да намерят спътник в живота си в лицето на хладилника.

Сред по-непознатите причини за системно преяждане, е сексуалната неудовлетвореност. Тя може да се дължи както на липсата на партньор, така и на неудовлетвореността от връзката. Храната в случая се явява като друг начин да задоволим потребностите си.

Начинът за справяне с тези проблеми, е човек да се научи да се справя с емоциите си. Трябва да споделяте това, което ви притеснява, а не да го заглушавате с храна.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
И
И
07.10.2017 00:12
Привет!
Аз съм И. и съм компулсивно ядяща. Моите проблеми с храната започнаха на 9-годишна възраст. От тогава до 23 г. - диети, качване ,сваляне, анорексия, булимия.
Открих Анонимни Грейшийтърс и сега съм свободна от ада на храната.
Потърсете ни в интернет или се обадете +359 896 332 697
0
0