ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»За какво са полезни инхалациите с прополис

За какво са полезни инхалациите с прополис

Прополис
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма-20%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Прополисът (пчелният клей), подобно на всички пчелни продукти, се смята за силно лекарствено средство. Той е панацеята за редица здравни състояния и проблеми, резултат от понижен имунитет. Силно препоръчителен е през грипните сезони.

Прополисът получава все по-голяма популярност както в медицинските среди, така и сред широката общественост.

Името му идва от гръцки и означава защита на града. Пчелите събират пчелен клей от корите и пъпките само на няколко дървесни вида, които образуват смолисти вещества с доказани антибактериални, противогъбични, противоплесенни и противовирусни свойства. Всичките им свойства се запазват в прополиса, като го превръщат в мощно лекарствено средство, способно да излекува всяко неразположение.

Има много методи, по които прополисът може да се използва за лечение. Един от тях са инхалациите.

Един от основните проблеми, с които прополисът успешно се бори, е синузитът. Това упорито заболяване протича остро и лесно се превръща в хронично, ако не се вземат бързи и навременни мерки. Малцина знаят, че синузитът може лесно да бъде излекуван само с помощта на инхалации с прополисова тинктура.

Инхалации

За да се направи инхалацията, са ви нужни 500 мл вода. Кипнете ги в тенджерка и прибавете 1/2 ч.л. тинктура от прополис. Покрийте главата си с голяма кърпа, за да не губите от лечебната пара, и в продължение на около 10 минути вдишвайте само през носа, надвесени над съда. Повтаряйте процедурата всеки ден, до желаното излекуване. При всеки продължителността на лечението е различна и зависи от степента на развитие на синузита.

Инхалации с прополис могат да се прилагат и при малките настинки, резултат от които са течащият нос, дразнещата кашлица, зачервените и подути очи и високата температура. Чудесно средство за отърваване от този дискомфорт са инхалациите с прополис.

За целта 30 г пчелен клей се оставят да се разтворят за няколко дни в 100 мл чист спирт или силна домашна ракия или водка. Преди процедурата в 1 ч.ч. гореща вода се разтваря 1 ч.л. мед. 1 л вода се кипва и в нея се добавят разтвореният мед и прополис. Инхалацията се прави по указаните методи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати