Важни съвети за предпазване от ишиас

ишиас

Ишиасът е сред често срещаните здравни проблеми, но въпреки това не се счита за болест. По-скоро е симптом, който се изразява в силни болки в областта на кръста, които могат да доведат и до частична загуба на чувствителност на колената и бедрата. Изобщо изключително неприятно състояние, при което ще имате сериозни проблеми не само с придвижването, но и със седналото положение. Болките могат да попречат дори и на съня Ви.

Най-често хората страдат от ишиас, ако са настинали. Друга често срещана причина е ако сме паднали. Възможно е по време на самото падане или няколко дни след това да не усещаме силна болка, а тя да се появи след това. Причина също така могат да бъдат не напълно излекувани инфекции или травми в областта на гръбначния стълб.

Когато усетите, че изпитвате подобни болки и имате и най-малките подозрения, че е възможно да страдате от ишиас, е много важно да вземете навреме мерки. Посещението при доктор е задължително и се предполага, че той ще назначи и правилно лечение на симптомите. Наред с приема на медикаменти се назначава и физиотерапия и лечебни масажи.

Тъй като много хора над 40-годишна възраст вече са се сблъскали с този проблем, възниква въпросът дали можем да се предпазим от ишиас. За съжаление, отговорът е, че няма как със сигурност да предотвратим неприятните му симптоми, но все пак може да вземем някои мерки, с които да се борим срещу появата му. Ето 5-те основни правила, които можете да спазвате, ако искате да се предпазите от ишиас:

болки в кръста

1. Много важно правило, за да се предпазим от ишиас, е да се пазим от излагане на течение или да стоим на студени повърхности. Това рефлектира най-вече върху седалищния ни нерв и съответно води до ишиас;

2. Винаги следете правилната си стойка. Особено ако Ви се налага да сте дълго време на крак. Следете дори дали седите или лежите правилно, т.е. по начин, който не натоварва гръбначния Ви стълб;

3. Не се залежавайте или заседявайте. Движете се всеки ден поне по 30 мин;

4. Отдайте се на йога. На мнозина йога упражненията им се виждат прекалено сложни, но всичко е въпрос на практика. А е доказано, че именно те се грижат за отпускането на гръбначния стълб, който така или иначе е сред най-натоварените от тялото ни;

5. Не пушете и не пийте прекалено много. При повечето страстни пушачи и при алкохолиците появата на ишиас е сравнително често срещано явление.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари