Яжте повече плодове, за да се предпазите от диабет

Ябълки

Яденето на пресни плодове всеки ден може да намали риска от развитие на диабет, твърдят учени от Оксфордския университет. С тяхно изследване те искали да успокоят страховете на много хора, че честата консумация на плодове с високо съдържание на захар е нездравословно.

Учените успели да докажат, че фруктозата не повишава нивата на кръвната захар по същия начин като глюкозата, защото двата елемента се преработват по напълно различен начин от човешкия организъм.

Яденето на плодове всеки ден може да намали риска от диабет, тъй като природните продукти съдържат и здравословни фибри и витамини. Все пак учените съветват да се откажем от ябълките, портокалите, крушите и горските плодове, защото те повишават кръвната захар по-бързо, отколкото бананите, гроздето и тропическите плодове.

Данните от проучването се основават на мащабно седемгодишно наблюдение на близо 500 000 души в Китай. Учените установили през този период, че хората, които консумирали плодове всеки ден, имали 12% по-нисък риск от развитие на диабет от тези, които избягвали природните продукти.

Кръвна захар

За да докажат тезата си, във втория етап на изследването учените сравнили здравословното състояние и хранителните навици на хора, които консумират плодове ежедневно, и такива, които не ядат въобще. Данните потвърдили предположенията им. Едва от 8% от ядящите плодове развили диабет, докато във втората група случаите били 26% от всички участници.

Нашите открития показват ясно, че по-високият прием на плодове е потенциално полезен за първичната и вторичната профилактика на диабета. Пресните плодове имат много ползи за здравето и е мит, че хора с диабет не трябва да ги ядат, казва водещият на изследването д-р Хуайдонг Ду.

Плодове

Видът на захарта в плодовете е различен от тази в преработените храни, които трябва да избягваме. Знаем, че яденето на здравословна балансирана храна, включително повече плодове и зеленчуци, е от полза за общото здраве и превенцията на диабет тип 2, добавя още тя.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати