Причини, поради които винаги сте гладни

Постоянен глад
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Естественият начин, по който организмът показва, че има нужда от храна, е гладът. Тогава може да станете раздразнителни, да не сте концентрирани, а коремът ви да издава странни звуци като къркорене и ръмжене.

При някои хора това усещане не се появява с часове между храненията, докато други са постоянно гладни. Ако сте от втория вид, вижте на какво може да се дължи това.

Не ядете достатъчно протеини

Протеини

Ако не хапвате достатъчно протеини, може да се чувствате гладни постоянно. Причината е, че протеините увеличават производството на хормони, които ви карат да се чувствате сити, и намаляват хормоните, стимулиращи глада.

Не спите достатъчно

Безсъние

За да контролирате апетита, трябва да спите достатъчно. Сънят помага за регулирането на хормона, който стимулира глада. Липсата на достатъчно сън води до по-високи нива на този хормон, което ви кара да се чувствате гладни. А ако спите добре осем часа на нощ, си осигурявате адекватни нива на хормона, насърчаващ усещането за ситост.

Ядете прекалено много рафинирани въглехидрати

Причини, поради които винаги сте гладни

Рафинираните въглехидрати не съдържат фибри и се усвояват много бързо от организма. Освен това водят до скокове в кръвната захар, повишен [инсулин] и последващо намаляване на кръвната захар. А ниските нива предизвикват глад.

Не ядете достатъчно мазнини

Причини, поради които винаги сте гладни

Ако диетата ви е с ниско съдържание на мазнини, може често да сте гладни. Причината е в ролята на мазнините в забавянето на храносмилането и в увеличаването на производството на стимулиращи ситостта хормони. Полезни мазнини се съдържат в ядките и семената, някои риби, зехтина, яйцата, авокадото.

Не пиете достатъчно вода

Причини, поради които винаги сте гладни

Приемът на вода е от съществено значение за здравето. А ако пиете вода преди хранене, намалявате апетита. Освен това жаждата често се бърка с глад.

Не ядете храни с фибри

Причини, поради които винаги сте гладни

Яденето на богати на фибри храни държи глада под контрол. Фибрите забавят скоростта на изпразване на стомаха, влияят върху освобождаването на намаляващи апетита хормони и стимулират чувството за пълнота.

Разсейвате се, докато се храните

Причини, поради които винаги сте гладни

Ако се разсейвате по време на хранене, това води до повишени апетит и калориен прием и наддаване на тегло. Когато ядете, се съсредоточете върху храната, а не в екрана на телевизора или компютъра.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати