Плодовете и зеленчуците са безспорно най-полезните храни заради високото съдържание на витамини, които съдържат. За да не се загубят ценните им вещества, е препоръчително да бъдат консумирани в суров вид, без да бъдат термично обработвани. Това означава, че можете както да си ги похапвате сурови, така и под формата на сокове, шейкове, нектари, плодови салати и т. н.
Някои плодове и зеленчуци са по-богати на витамини и микроелементи от други. За изключително здравословни се считат шипките, бъзът, сладките и лютите чушки, морковите, артишокът, боровинките, червеното цвекло, касисът и др., които трябва да бъдат консумирани с предимство.
В случая ще Ви предложим 3 рецепти за шейкове, които заради съставките си влият благотворно на Вашето здраве:
Шейк от бъз и касис
Необходими продукти: 1/2 ч.ч. сок от бъз (за предпочитане домашно приготвен), 100 г касис, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне: Всички продукти се слагат в блендер и се разбиват до получаването на хомогенна смес. Шейковете се изсипват в подходящи чаши и се сервират заедно с натрошен лед.
Шейк от шипки и банани
Необходими продукти: 10 шипки, 2 банана, 1/2 ч. л. мед, 1/2 ч. л. лимонов сок, 1 ч. л. прясно мляко
Начин на приготвяне: Шипките трябва да се кипнат за няколко минути във вряща вода, но не повече от 200 мл. Получената отвара се прецежда и след като изстине достатъчно, се сипва заедно с всички останали продукти в блендер и се разбива. Шейковете се изсипват в подходящи чаши по ръба, на които можете да сложите захар за украса.
Укрепващ зеленчуков шейк
Необходими продукти: 150 г моркови, 2 почистени от семето червени чушки, няколко резена червено цвекло, няколко стръка копър, 1 ч.ч. прясно мляко.
Начин на приготвяне: Морковите и цвеклото се настъргват, а чушките се нарязват на дребно и заедно с всички останали продукти се слагат в блендера. След това шейковете се насипват в подходящи чаши, които можете да украсите с листче от червеното цвекло. По желание можете да сложите и натрошен лед.