Начини за подобряване на паметта

Има много начини да подобрите паметта

Нормално е понякога да забравяме по нещо, особено като се има предвид натовареното ни ежедневие. Но слабата памет може да създаде много неудобства. Въпреки че генетиката играе роля за състоянието на паметта, особено при сериозни неврологични проблеми като болест на Алцхаймер, има какво да направите, за да го подобрите.

Изследвания показват, че начинът на живот и на хранене могат да помогнат. Следните начини за подобряване на паметта ще ви помогнат и за подобряване на концентрацията.

Намалете захарта

Консумацията на твърде много добавена захар води до много здравословни проблеми, сред които и когнитивен упадък. Изследванията показват, че хората, които редовно приемат много добавена захар, имат по-малки мозъчни обеми и по-бедни спомени от тези, които приемат по-малко.

Рибено масло

Рибеното масло и добавките от него доказано подобряват епизодичната, краткосрочната и работната памет. Съдържащите се в рибата мазнини са жизненоважни за здравето на мозъка, а също и за намаляването на възпалението в организма, свързано с когнитивен спад.

Медитация

Йогата подобрява паметта

Медитацията успокоява, намалява стреса и болката, понижава кръвното налягане и подобрява паметта. Освен това увеличава сивата тъкан в мозъка и подобрява пространствената работна памет.

Здравословно тегло

Поддържането на здравословно тегло е един от начините да запазите тялото и ума си в добро състояние. Според изследвания затлъстяването е рисков фактор за проблеми с паметта. То води и до инсулинова резистентност и възпаление, които вредят на мозъка.

Пълноценен сън

За да сте здрави и да имате добра памет, трябва да спите между 7 и 9 часа на нощ. Липсата на сън е свързана с лоша памет и трудности в концентрацията. Освен това сънят помага за консолидиране на спомените.

Намалете алкохола

Прекаляването с алкохол може да увреди хипокампуса – част от мозъка, която играе важна роля в паметта. Алкохолът има невротоксични ефекти върху мозъка и води до намаляване на производителността на паметта.

Игри

Играйте логически игри за добра памет

Играйте умствени и логически игри. Така по забавен начин ефективно ще подобрите паметта си и ще намалите риска от деменция. Имате голям избор от кръстословици, судоку и множество други игри и приложения за ума.

Рафинирани въглехидрати

Ако ядете много рафинирани въглехидрати като захарни изделия и бял хляб, това може да навреди на паметта. Изследвания показват, че богатата на рафинирани въглехидрати диета е свързана с намалени мозъчни функции, деменция и когнитивен спад.

Витамин D

Ниското ниво на важния витамин е свързано с намаляване на паметта и повишен риск от деменция. Попитайте лекаря си как да го проверите и поддържате в здравословни граници.

Упражнения

Редовните упражнения са важни за физическото и психическото здраве. Упражненията могат да доведат до подобряване на здравето на мозъка и повишаване на когнитивните резултати във всички възрасти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати