Как да преодолеем емоционалното хранене?

Емоционално хранене

Ние сме човешки същества и като такива се водим от емоциите си. Дори и най-балансираните сред нас често изпускат парата, като се отдадат на емоционално хранене. Когато ситуацията излезе извън контрол, единственото, което можем да контролираме, е това, което слагаме в устата си.

Всъщност можем да контролираме е доста преувеличено. Скоро емоционалното хранене стана неконтролируемо и дори обсебващо. Как да преодолеем емоционалното хранене?

1. Емоционалният глад и физическият не са едно и също

Храната е необходима за нормалното функциониране на организма, но не и за баланса на емоциите. С други думи – порция пържени картофи, обилно поляти с кетчуп, парче торта и литър вино няма да ви направят по-щастливи. Навярно сте имали спор и сте хапнали малко шоколад, за да се почувствате по-добре, или сте се върнали вкъщи след дълъг, напрегнат ден и сте решили да се разведрите с малко сладолед. Емоционалният глад не може да бъде озаптен с храна, за разлика от физическия.

2. Контролирайте стреса

Стрес

Изяснете причината за натрупването на емоциите и решете как да действате. Не се нахвърляйте на храната, когато сте тъжни, объркани, ядосани или търсите отдушник. Храната трябва да е наслада за сетивата, а не причина за още мъка. Успокойте се, опитайте се да дишате дълбоко и равномерно, ако е необходимо, можете да изпиете чаша вода на малки глътки. След това преценете дали все още имате необходимост да се нахвърлите стръвно на храната.

3. Не се тъпчете, когато преживявате криза

Няма толкова голям шоколад, който да изтрие мъката от оскърблението или да излекува наранената душа. Какъвто и емоционален удар да сте получили, тялото е храм и не бива да го осквернявате. Хранителните разтройства като анорексия и булимия са точно на емоционална основа. Стъпката от прекаленото тъпчене до нарочното повръщане често е повече от малка.

4. Релаксирайте

Релакс

Когато се почувствате наранени, тъжни, ядосани или безпомощни – пуснете си музика и се насладете на момента на релакса. Ако не ви е до песни – пуснете си нещо, което да ви накара да запеете. Не е необходимо да се насилвате, достатъчно е да дадете на тялото време да се върне в нормалното си състояние на спокойствие.

5. Не се самобичувайте!

Че кой не е изпадал в крайни състояния? Решението е в това да намерите начин да ги контролирате, а не да се предавате на емоциите. Със сигурност няма да стане от първия опит, но всяко усилие ще ви се отплати в бъдеще.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати