Ползите от студения душ за вашето здраве

студен душ

Водотерапията (наричана още хидротерапия) се използва от векове, за да се адаптира тялото към по-сурови условия. В резултат на това телата ни стават по-устойчиви на стрес. Студените душове могат да помогнат за облекчаване на симптомите на някои заболявания и подобряване на общото здраве.

Повишава нивото на ендорфините

Много лекарства лекуват депресия, в зависимост от тежестта или продължителността на симптомите. Един холистичен метод на лечение, който придобива популярност, е хидротерапията. Счита се, че подлагането на студен душ до 5 минути, 2 до 3 пъти седмично, помага за облекчаване на симптомите на депресия. За хората с депресия, студените душове могат да работят като вид лека електрошокова терапия. Студената вода изпраща мощни импулси към мозъка. Те разтърсват нервната система, за да увеличат бдителността, концентрацията и енергийните нива. Също се освобождата значително колчество ендорфини. Този ефект води до усещане за благополучие и оптимизъм.

Стимулира метаболизма

душ

В телата ни има два вида мазнини - бели и кафяви. Белите мазнини са лошите мазнини, които свързваме със затлъстяването и сърдечните заболявания. Кафявите са здравословните мазнини. Те се активират при излагане на студена температура. Разбира се, ако сте с наднормено тегло, не бихте могли да отслабнете само със студени душове, без да промените вредните си навици и начин на живот. Но вземането на студен душ 2 или 3 пъти седмично ускорява метаболизма като изравнява хормоналните нива и подобрява работата на храносмилателната система. Тези ефекти могат да доведат до загуба на тегло в дългосрочен план.

Подобрява кръвообращението

Освен, че е ободряващ, студеният душ предизвиква телата ни да работят на бързи обороти, за да поддържат нормалната телесна температура. Когато се правят редовно, студените душове подобряват кръвообръщението, в резултат на което кожата изглежда значително по-добре. Студение душове се препоръчват при високо кръвно налягане и диабет. Дори спортистите използват студена вода за лечение след спортни травми.

Помага в борбата с често срещаните заболявания

Телата ни са проектирани да бъдат устойчиви на инфекциите, бактериите и вирусите, на които са изложени ежедневно. Например, левкоцитите помагат за борба с инфекциите в организма. Шокът от студена вода в кръвта стимулира производството на левкоцити в кръвта. Това означава, че подлагането на студени душове може да помогне на имунната система срещу често срещани заболявания като настинки и грип. Някои проучвания дори показват, че студените душове могат да направят тялото по-устойчиво на определени видове рак.

хидротерапия

Рискове

Студените душове не са магически лек. Те трябва да се използват като допълнение към традиционните лечения, но не като заместител. Започнете с бавното понижаване на температурата в края на обичайния душ, дотолкова, че да ви бъде комфортно. След това останете под водата за 2 или 3 минути.

Дишайте дълбоко за да намалите дискомфорта в ума си. Следващият път, когато опитате това упражнение, направете водата малко по-студена. Опитайте се да изчакате още една минута или две в по-студената вода. След като извършите тази дейност от 7 до 10 пъти, ще откриете, че може рязко да сменяте горещата вода със студена.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати