Десет много важни ползи от добрия сън

Десет много важни ползи от добрия сън
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

На почти всеки се е случвало да не се наспи и знае колко зле се чувства от това. В съвременния напрегнат и забързан живот времето все не стига. Това се отразява в моделите за спане. Съвременните хора спят по-малко, а и качеството на съня се е влошило.

Добрият сън не е за подценяване. Всъщност значението му за здравето е толкова голямо, колкото е и на здравословното хранене и упражненията. Ето десет много важни ползи от добрия сън:

Помага за загубата на тегло

Ако искате да отслабнете, добрият сън е задължително условие. Безсънието се свързва с покачването на килограмите, а кратката продължителност на съня може да причини затлъстяване.

Намалява приема на калории

Десет много важни ползи от добрия сън

Лошият сън води до повишени нива на хормона, който причинява повишен апетит, и до намалени нива на хормона, който потиска желанието за ядене. Хората, които се радват на пълноценен сън, нямат такива проблеми и ядат по-малко.

Подобрява концентрацията и производителността

Добрият сън подобрява паметта, повишава концентрацията и ефективността, подобрява уменията за решаване на проблеми.

Увеличава атлетичното представяне

Добрият сън подобрява много аспекти на физическото представяне. Проучвания са показали, че подобрява издръжливостта, скоростта, точността, и времето за реакция.

Влияе върху рискови фактори за здравето

Десет много важни ползи от добрия сън

Качеството и продължителността на съня влияят върху факторите, за които се смята, че причиняват хронични заболявания, в това число и сърдечни проблеми. Хората, които спят по-малко от 7 часа, имат повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Подобрява имунитета

Дори и малката загуба на сън влошава имунната функция. Спането по поне 8 часа подсилва имунитета и да помогне при лечение на настинка.

Влияе върху метаболизма на глюкозата

Проучвания са показали, че сънят оказва въздействие върху метаболизма на глюкозата и диабет тип 2. Липсата на сън води до симптоми на преддиабет. Така че в никакъв случай не подценявайте ползите от съня.

Влияе върху психичното здраве

Десет много важни ползи от добрия сън

Лошото качество на съня е силно свързано с проблемите на психичното здраве като депресия. То дори се свързва с повишен риск от самоубийство.

Влияе върху емоциите и социализацията

Лишаването от сън намалява социалните умения и способностите за разпознаване на емоционалните реакции и нарушава възможностите за общуване.

Влияе върху възпалителните процеси

Сънят засяга възпалителните реакции в организма. Има връзка още между лошия сън и стомашна язва. Недоспиването може да увеличи и риска от повторно заболяване.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати