ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да изберем правилния климатик

Как да изберем правилния климатик

Климатици

Климатикът е голяма покупка за повечето хора. И вероятно това ще е нещо, което ще се използва през цялата година. А когато имате нужда от него, той трябва да работи. Практиката показва, че когато се закупуват уреди, на които трябва да се разчита, то тогава не трябва да се избират по цената, а по качеството.

Един от съветите е да заложите на вече утвърдени марки, а те не са много на брой.

Важен фактор при избора на климатик е неговата охладителна мощност. Трябва да сте наясно с капацитета на стаята, която искате да охладите и да проверите дали избрания климатик може да ви го осигури. За целта първо трябва да измерите дължината на стаята, която искате да охлаждате, след което да измерите ширината и накрая височината на стаята й. Умножавате дължината по ширината по височината и получавате обема на вашето помещение.

Освен големината на помещението, изборът ви трябва да бъде съобразен и с посоката на прозорците в стаята и това, за което се използва за стаята. Ако е офис например, в който има няколко души в него, заедно с няколко компютри и друга електроника, които произвеждат топлина, ще се изисква климатик с по-голяма мощност от спалня за двама души.

Най-важната и най-скъпата част от един климатик е компресорът. Това е тази част от климатика, която кара охлаждащата течност в климатика да циркулира. Най-големите марки предлагат 3 години гаранция на компресора и затворената система на охлаждащата течност. Останалата част от климатика обикновено се покрива от 1 година гаранция.

За по-големите апартаменти и къщи е най-добре да се избере стенен климатик. Те са най-лесни за инсталиране. Поставят се задължително на външната стена.

Съветите на приятелите и познати също могат да се окажат полезни, защото може би те вече са преминали през сложния избор на климатична система и могат да споделят своите колебания и открития.

Ако изберете климатик с програмируем термостат, можете да сте сигурни, че ще спестите както енергия, така и пари. Той ви позволява да пестите, докато няма никого у дома, като същевременно охлажда постоянно.

С тези няколко неща наум би било по-лесно да изберете точния климатик, който ще ви донесе желаната прохлада.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати