Как да овладеем гневните си изблици

Как да овладеем гневните си изблици

Овладяването на характера ни понякога е истинско предизвикателство. Всеки изпитва ярост, когато закъснява за работа и попадне в задръстване. Или когато съседът удари колата ни. Когато детето ни отказва да изяде вечерята си. Понякога заради напрежението от ежедневните ни задачи, овладяването на нервните изблици е толкова трудно, че изглежда почти невъзможно.

Какво трябва да знаете – яростта вреди на здравето ни. Тя подлага под стрес целия ни организъм, влияе на кръвното налягане, ускорява пулса. Гневните изблици са неприятни и за околните, затова трябва да намерите механизми, които ще помогнат да се справите с тях. Но как?

Мислете, преди да говорите

Гневни изблици

На първо място, винаги мислете, преди да говорите. Когато сме изнервени много по-лесно изричаме думи, които могат да наранят близките ни. Тези думи много често дори не са истина. Когато сте ядосани, без значение колко, отделете миг, за да съберете мислите си.

Това не означава да не говорите за фактора, който ви е разстроил. Но едва след като сте премислили всичко ясно. В такава ситуация няма да изпаднете в нервна криза, а ще бъдете премерени, откровени, ясни, а думите ви ще имат по-голямо значение.

Прощавайте

Винаги прощавайте и помнете, че малко неща са непоправими. Ако не искате да предизвикате ярост и лоши чувства у другите, опитайте се да бъдете позитивни дори в моментите, в които не ви се иска.

Медитирайте

Как да овладеем гневните си изблици

Ходете на йога или медитирайте. Това са тактики, които можете да приложите, за да се справите с честите гневни изблици. Когато ви се прииска да подходите истерично, поемете 10 пъти дълбоко въздух. Или просто пребройте до 10.

Починете си

В случай че гневните изблици се дължат на пренатоварване, простото им потискане няма да помогне дългосрочно. Затова първо установете кое в ежедневието ви води до подобен стрес, а след това се опитайте да го отстраните. В случай че напрежението ви идва от работното място, например опитайте да работите по-малко или да почивате на по-кратки интервали. В случай че сте ядосани на децата си, припомнете си колко много ги обичате и как не искате да ги наранявате. Подобна тактика прилагайте за всичко в ежедневието си.

Абстрахирайте се

Как да овладеем гневните си изблици

Вместо да се ядосвате, опитайте да разрешите проблема, дори решението да ви се струва егоистично или пренебрежително. Половинката ви работи до късно? Изместете плановете си за друг час. Имате прекалено много чинии за миене? Отложете ги за утре. Леглото ви не е оправено? Затворете вратата на спалнята, за да не го виждате. И не забравяйте: бройте до 10.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати