ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Беленето на картофи - по-благотворно от йогата

Беленето на картофи - по-благотворно от йогата

беленето на картофи е отлична релаксираща практика

Стресът е най-голямото предизвикателство на съвременния начин на живот. Забързаното напрегнато ежедневие в преследване на задачите за деня, динамиката на ситуациите, в които съвременният работещ човек попада, непрекъснатата и бърза смяна на обстановката при непрекъснати работни срещи и пътувания изтощават еднакво както тялото, така и съзнанието.

Всички тези усилия и напрежение водят до стрес, а той е пагубен за човека. Повечето от тежките хронични заболявания, които инвалидизират още в активна възраст, ранната смърт, както и разстройствата на съня, паметта, социалния живот и други се дължат на стреса.

Борбата срещу стреса се води на много нива - като се започне от работното място, където се измислят всевъзможни техники и тактики за елиминиране на стреса, тиймбилдинги и колективни дейности с цел успокояване на напрежението и се стигне до сериозните разработки на учени от всички клонове на науката, за изобретяване на уреди или методи за отчитане на стреса.

В тяхна помощ са и всевъзможни спортни и медитативни дейности, между които особено се отличава практикуването на йога, и препоръките на доказани специалисти как и какво да се спортува, защото е по-подходящо за прогонване на стреса, на най-добрите диетолози каква храна е подходящата за намаляване на стресовите нива и как е добре да се приготви.

Въпреки непрекъснатите кампании, стресът продължава да нанася своите вреди, което показва, че проблемът с него не е решен. А всъщност има много прости практики, които могат да го прогонят. Те ни изискват нито прекалено много време, нито големи усилия, нито вложени средства. Това са простички занимания, част от ежедневния живот, на които дори не обръщаме внимание.

релаксиране

Кои са анти стрес дейностите от ежедневието?

Трудно е да се повярва, но докато домакинята бели картофи за вечерята, чисти тоалетната или просто съзерцава как вятърът полюшва клоните на дърветата навън, тя върши много ефективни анти стресови действия.

Скучното и еднообразно плевене на градината, рязането на зеленчуци за вечерята или сгъването на прането също действат срещу напрежението и са отлични разтоварващи дейности.

Според резултатите от запитването на британски учени в анкета за успокояващи занимания, повече от една трета от запитаните са дали отговор, че галенето на най-популярните домашни любимци - кучета и котета, е най-сигурното действие, което спасява от стреса.

Следващото нещо, което силно успокоява, е почивката пред камината, където се чува пращенето на горящите дърва или приятното прекарване пред прозореца в наблюдаване на стичащия се по стъклата дъжд, който тропа по стъклата.

При анализа на тези резултати, психолозите заключават, че много от най-простите всекидневни занимания са всъщност най-добрата терапия срещу стреса. Трябва просто да забавим темпото и да се отдадем на ежедневната радост от обикновените неща, защото те са терапевтични и зареждащи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати