Възможно ли е да станем по-високи след 18-годишна възраст?

Мнохо хора искат да станат по-високи

Много хора са недоволни от ръста си и дават всичко, за да се издължат с още някой и друг сантиметър. Но възможно ли е да станем по-високи след навършване на 18 години? Някои твърдят, че доброто хранене и специалните упражнения могат да увеличат височината ни като възрастни. Дали това е така, прочетете в следващите редове.

Какво определя нашата височина?

Височината до голяма степен се определя от генетиката, но това не е всичко. Въз основа на проучвания при близнаци, учените стигат до заключението, че 60-80% от разликата във височината между хората се дължи на генетиката, а останалите 20-40% зависят от външни фактори, като хранене и начин на живот. Едно огромно проучване, включващо 18, 6 милиона души, съобщава за промени в средната височина през миналия век. Изследването показва, че в много страни хората са с по-висок ръст през 1996 г., отколкото през 1896 г. Като причина за тази промяна се сочи подобреният хранителен прием.

Защо и кога спираме да растем?

Счита се, че повечето хора спират да растат след 18-20 годишна възраст, дори и да спазват здравословна диета. Причината е затварянето на растежните пластини в костите. Увеличаването на височината се дължи главно на удължаването на дългите кости, тъй като плаките за растеж са все още активни. В края на пубертета хормоналните промени причиняват втвърдяване или затваряне на растежните пластини, и удължаването на костите спира.

Растежните плаки се затварят около 16-годишна възраст при жените и някъде между 14 и 19 години при мъжете. Въпреки, че при повечето възрастни не се наблюдава истински растеж на дългите кости, типични са леки дневни вариации във височината. Причината за това вариране през целия ден е лекото компресиране на дисковете в гръбначния стълб.

Ежедневните дейности оказват влияние върху хрущяла и течността в гръбначния стълб, и причиняват леко понижаване на височината през деня. Тази загуба на височина може да бъде до около 1.5 см. Някои изследвания показват, че височината на дисковете в гръбначния ви стълб може да продължи да се увеличава при младите, но влиянието върху общата височина е минимално.

След 18-годишна възраст растежът при повечето хора приключва

Помагат ли упражненията да станем по-високи? Популярен мит е, че някои упражнения или техники за разтягане могат да ни помогнат за увеличаване на височината след 18-годишна възраст. Много хора твърдят, че дейности като катерене или плуване ще допринесат за някой и друг сантиметър отгоре, но за съжаление, няма научни доказателства в подкрепа на тези твърдения. Вярно е, че височината ни се променя леко през целия ден, поради компресията и декомпресията на хрущялните дискове в гръбначния стълб, но те най-често са временни и незначителни явления.

Силовите тренировки не оказват влияние върху ръста ни

Силовите упражнения, включително вдигането на тежести, нямат влияние върху височината и са безопасни за всички възрасти, потвърждават проучвания. Като цяло съществува заблудата, че те забавят или изцяло спират растежа на децата и юношите, чиито пластини за растеж все още не са затворени. Това обаче е грешно твърдение, тъй като повечето проучвания показват, че тренировките са полезни за всички възрасти, стига обаче да са надлежно контролирани. Мнозина лекари и специалисти по спортна медицина също подкрепят това твърдение. Всъщност повдигането на тежести може да доведе до незначително свиване на гръбначните дискове при възрастни. Това обаче е обратимо и възниква и при нормални ежедневни дейности. Една от възможните причини за безпокойство може да са наранявания като дискова херния. В този случай размерът и здравето на дисковете в гръбначния стълб могат да бъдат компрометирани, е възможно да се получи леко понижаване на височината.

Здравословният живот през юношеството е важен за ръста ни

Здравословният начин на живот преди 18-годишна възраст помага за растежа и достигането на макисмална височина. Въпреки, че когато сме минали 20-те, не можем да пораснем кой знае колко, има неща, които можем да направим, за да увеличим своя ръст, докато сме още тийнейджъри. Като цяло, в тази възраст трябва да сте сигурни, че ядете достатъчно и че нямате дефицит на витамини или минерали.

Докато много деца ядат достатъчно, или дори прекалено много, качеството на диетата често е лошо. Поради това много хора в съвременното общество имат недостиг на важни хранителни вещества като витамин D и калций, които са от изключително значение за растежа на костите и цялостното здраве.

Един чудесен начин за борба с хранителните недостатъци и насърчаване на оптималния растеж на костите е да увеличите консумацията на плодове и зеленчуци. Приемът на достатъчно протеин също е от съществено значение за здравето на костите, въпреки че някои хора подлагат този факт под съмнение. Въпреки това, обширен анализ е установил, че по-високият протеинов прием не е вреден за костите, даже напротив - полезен е за костната плътност на гръбначния стълб.

Добрите източници на протеин включват яйца, домашни птици, постно месо, млечни продукти, соеви и други бобови растения. Докато правилното хранене по време на детството е от съществено значение за достигане на максимална височина, може да има различия между мъжете и жените. Някои изследвания показват, че факторите на околната среда, като храненето, могат да играят по-голяма роля във височината при жените, отколкото при мъжете.

Алкохолизмът може да намали шансовете ви да бъдете с по-висок ръст

Това може да се дължи отчасти на различията в достъпа до храна и медицинските грижи, или на по-високите нива на остеопороза при жените. Влияние върху ръста по време на развитието оказва също начинът на живот и вредни навици като тютюнопушене и прием на алкохол.

Въпреки това важно е да запомните, че докато факторите на начина на живот в детството могат да повлияят на растежа, то крайната височина на човека все още се дължи предимно на генетиката.

Някои медицински състояния водят до изключения

Въпреки че повечето възрастни не стават по-високи след 18-годишна възраст, има изключения от това правило. Първо, затварянето на плаките за растеж може да се забави при някои индивиди. Ако плочите за растеж остават отворени след 18-годишна възраст, което е необичайно, височината може да продължи да се увеличава. Второ, някои хора страдат от гигантизъм.

Това състояние причинява прекомерно израстване, което често се дължи на твърде много продукция на растежен хормон. Тези индивиди обаче обикновено растат само на височина, докато техните растежни плочи се затварят около 22-годишна възраст. Освен това, една форма на хемохроматоза, състояние, при което прекомерното желязо се абсорбира в червата, може също да причини увеличаване на височината. Като цяло, тези условия могат да увеличат ръста до затваряне на плочите за растеж.

Какво можете да направите за вашата височина?

Ако сте недоволни от височината си, може да приложите някои прости стратегии, за да изглеждате и да се чувствате по-добре.

Те могат да включват добра поза, високи токчета или подложки за обувки, както и вдигане на тежести, за да се натрупат мускули. Нещо повече, приемете вашия ръст, такъв, какъвто е, фокусирайки се върху вашите силни страни и други области на самоусъвършенстване. Историята познава много щастливи и успешни хора, които са били ниски, но това по никакъв начин не им е попречило.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати