Сутрешна или вечерна тренировка - какви са плюсовете и минусите?

Сутрешна тренировка

Кое е най-доброто време за тренировка, зависи само и единствено от целите, които сте си поставили. Целите може да са много и различни - искате да отслабнете, трябва да подобрите съня си, нуждаете се от укрепване на тялото или желаете да покачите мускулната си маса.

Всеки човек е различен. Едни обичат да стават по-рано, други го мразят. Именно от вашия режим за сън и отмора зависи и времето, в което да поспортувате. Тренировката трябва да се превърне в част от вашето ежедневие, заради което трябва да е в удобен за вас час.

В настоящата статия ще разберете коя тренировка е най-подходяща за вас - сутрешната или вечерната, базирайки се на вашия режим за сън. Ще видите плюсовете и минусите на всяка от тях и ще направите своя избор.

1. Сутрешна тренировка

Сутрешна или вечерна тренировка - какви са плюсовете и минусите?

Ако изключим ранното ставане, което е най-големият минус на тази тренировка, тя е по-добрият избор. Подходяща е, защото сутрин човек не е толкова ангажиран, колкото в останалото време от деня. По-късно може да е на работа, да има уговорка с някого или семейни ангажименти. Вечер е редно да се подготвим за семейната вечеря. Ето защо рано сутрин е най-подходящото време за спорт.

Друг огромен за много хора плюс е, че по това време трудно ще срещнете много хора навън, които да не са на топло в леглата си. Ако решите да отидете на фитнес, няма да се налага да изчакате да ви дойде редът за пътеката. От друга страна, ако сте решили да тренирате на въздух - да тичате, да карате колело или ролери, улиците не са оживени, което ги прави и по-безопасни.

Най-важното, което не трябва да забравяте, е да хапнете нещо преди сутрешната си тренировка, за да не ви прилошее, докато спортувате. Закуската е най-важното хранене за деня, но тук се появява и вторият минус. Той обаче е за хората, които не обичат да хапват нещичко рано сутрин. Ако сте от този тип хора, по-добре променете режима си или започнете да тренирате късно вечер.

За закуската е важно да е богата на фибри, въглехидрати и белтъчини. Може да хапнете препечена филийка с яйце и някакъв сок или вода, протеинови блокчета, овесени ядки, стафиди, зърнени блокчета и други подобни. Мазнините напълно отсъстват от закуската, защото храните, богати на мазнини, са тежки и може да почувствате тежест и дискомфорт по време на тренировката.

2. Вечерна тренировка

Вечерна тренировка

Искаме или не, понякога сме принудени да тренираме вечер. Но след като нямаме друг избор, ето какво можем да направим, за да извлечем максимума от така създалата се ситуация.

В повечето случаи вечерната тренировка е между 16:00 ч. и 20:00 ч. Ако сте решили да тренирате в 17:00, например, трябва да хапнете нещо преди това. Може да изберете някои от храните, които бяха споменати в сутрешната тренировка. Ако под ръка обаче имате само храни, богати на мазнини, ще трябва да я отложите поне с 1:30 до 2 часа, за да може организмът ни да усвои мазнините.

След тренировката също е хубаво да хапнете нещо, но не прекалено много или прекалено тежко. Колкото по-скоро след като сте приключили, ядете, толкова по-добре, защото оставяте време на тялото си за отмора и сън, вместо с преработване на приетата храна. Ако не се чувствате гладни, можете да изпиете едно смути или шейк, които да ви заситят до сутринта и да няма среднощни закуски.

Най-важното, което не трябва да забравяте, без значение към сутрешна или вечерна тренировка сте се насочили, е водата. Когато спортувате се потите, а водата от него изчезва. Задължително трябва да си я набавяте, за да не се стигне до дехидратация и обезводняване, което означава, че трябва да пиете много вода.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати