ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Защо светът лудна по Комбуча?

Защо светът лудна по Комбуча?

Комбуча
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Обзалагаме се, че напоследък сте чули много пъти думата Комбуча! И как иначе, след като тази ферментирала напитка се предлага почти навсякъде и е хит сред любителите на здравословния начин на живот.

Твърди се, че тя е източник на витамини и органични киселини, изключително здравословна, подсилва имунната система, повишава либидото, подпомага лесното отслабване.

Какви други здравословни ползи се приписват на Комбуча – ферментиралият чай с история на повече от 2000 години.

1. Съдържа пробиотици

Една от бактериите, които растат в изобилие, докато Комбуча се ферментира, е млечната киселина, за която се знае, че има пробиотични свойства. В специфични концентрации пробиотичните бактерии могат да помогнат за балансиране на микробиома на червата и да подобрят храносмилането. Много диетолози смятат, че пиенето на Комбуча е полезно поради пробиотиците, които съдържа, но отбелязват, че са необходими по-фокусирани изследвания върху самата напитка. 

2. Комбуча изобилства от антиоксиданти

Тъй като повечето Комбуча съдържа зелен чай, тя съдържа същите растителни съединения и има някои подобни ползи за здравето. Тези вещества могат да намалят образуването на свободни радикали в тялото ви и по този начин да предпазят клетките и молекулите от увреждане. Когато купувате Комбуча, не забравяйте да проверите етикета и вижте дали в съставките има действителен чай (ако няма такъв, това не е истинска Комбуча, а напитка, подобна на Комбуча). 

З. Засилва метаболизма

Комбуча не е вълшебна напитка за отслабване. Но може да допринесе за малко по-бърз метаболизъм, отново благодарение на съединение от зелен чай.

Комбуча е една от най-хвалените напитки през последните години, но това не бива да ви подвежда. Когато купувате продукт с това име, винаги проверявайте и какво е изписано на етикета. Някои от предлаганите продукти на пазара могат да имат съмнителни съставки и високо съдържание на захар, което ги доближава до нездравословните газирани безалкохолни напитки. Ето защо сами трябва да следите за качествени напитки от контролирано производство.

Обърнете внимание, че на Комбуча се приписват и някои ползи като подобрение при СПИН и тежки инфекции, но според учените това не са твърдения, направени на базата на сериозни изследвания, и са по-скоро митове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати