ezine.bg»Статии»Спорт»Преди тренировка избягвайте тези храни

Преди тренировка избягвайте тези храни

Хранене преди тренировка

Ако сте решили да започнете да тренирате сериозно важно е да научите и какво не може да ядете преди тренировка. Упражненията изискват голямо количество енергия, както и кръв, която да поддържа мускулите ви.

Това означава, че притокът на кръв към стомаха е редуциран. Ако карате стомаха си да работи допълнително, защото в него има храна, която трябва да се смели, това може да доведе до стомашни проблеми.

Ето защо ви предлагаме списък с някои забранени храни преди тренировка:

Бобови растения

Фасулът и бобът са с високо съдържание на фибри и са една от изключително полезните за организма ви храни. В същото време обаче смилането им изисква повече работа на стомаха, което ще доведе до проблеми на несвикналите с такава храна. В бобовите растения се съдържат и определени несмилаеми въглехидрати, които също могат да създадат най-малкото дискомфорт по време на тренировка.

Млечни продукти

Млечни продукти преди тренировка

Не всички възрастни хора могат да пият прясно мляко например и да се чувстват добре след това. Да не говорим, че може и да не знаете, че имате непоносимост към лактозата. В най-добрия случай може да отидете на тренировка с подут стомах. Не много подходящ начин да започнете упражненията.

Пържени храни

Всяка храна, която е с високо съдържание на мазнини е неподходяща преди тренировка. В тях се съдържат големи количества наситени мазнини, които се усвояват трудно от организма и са трудно смилаеми. Могат да са причина за подуване на стомаха и дискомфорт.

Газирани напитки

Газирани напитки

Газираните напитки предизвикват образуване на газове в стомаха и той се подува. Това предизвиква неразположение или проблеми с храносмилането. Алкохолът пък е известен с това, че е мощен диуретик, а по време на тренировка най-важна е хидратацията. Така че избягвайте тези напитки преди тренировка, а си носете бутилка вода.

Сладкиши

Добре де, нали се опитвате да преминете към по-здравословен начин на живот? Какъв е този десерт пред вас? И то точно преди тренировка? Мазнините и захарта в сладкишите не се усвояват бързо от организма, могат да предизвикат болки или присвиване в стомаха. От друга страна, пикантната храна може да доведе до киселини. Отново неприятен страничен ефект, който ще ви лиши от удоволствието на тренировката.

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветни зеленчуци

И тук особено внимание трябва да се обърне на консумацията на броколи, зеле или карфиол преди тренировка. Те изискват по-дълъг период за смилане и са също така с високо съдържание на рафиноза, трудно смилаем тризахарид, който ще изисква много енергия. Да не говорим, че тези зеленчуци способстват за образуването на газове в стомаха. Изключително лоша идея да ги съчетаете с тренировка.

Ако сте много гладни, хапнете преди тренировка, нещо, което ще ви даде енергия като например: пълнозърнест сандвич с пилешко или пуешко, сьомга с ориз или пък купа кисело мляко с овесени ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати