ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Защо е толкова важно да спазваме алкална диета?

Защо е толкова важно да спазваме алкална диета?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190329
алкална диета
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
Виж ››

Алкалната диета всъщност не е диета, а здравословен начин на хранене, при който се избягват твърде киселинни храни. Тъй като балансираното рН се постига с консумиране на повече зеленчуци и малко по-малко протеини от животински произход. При алкалната диета не е препоръчително да прекалявате с яйца и млечни продукти, които повишават киселинността в тялото.

Ако искате ефектът от алкалната диета да е по-голям, тогава трябва да се откажете пушене, алкохол и кафе в големи дози. При алкалната диета преобладават храните от растителен произход, макар че е разрешено до 40 процента от менюто ви за деня да е съставено от животински храни.

Защо киселинните храни са вредни за тялото?

Твърде киселинната диета, базирана главно на животински протеини, захари и въглехидрати, се свързва със състояния като артрит, главоболие, диабет, сърдечни проблеми, тумори, психични проблеми.

Киселинността в организма може да доведе до влошаването на проблеми като Алцхаймер, анемия, болест на Паркинсон, слаба памет, затлъстяване. Другият преломен момент е, че ако организмът не получава достатъчно алкални елементи, той ги набавя от костите или други тъкани. Това пък е причина за дефицити в тялото и невъзможност на имунната система да се бори с вирусите.

Ползи от алкалната диета

Изследванията сочат, че храненето с алкални храни може да е полезно за тези, които се борят с тумори или хронични болести. Особено когато приемът на животински продукти е почти изцяло изключен. Трябва да помните обаче, че специализиран хранителен режим може да ви бъде съставен само от лекар. Ако сами си го назначите, има риск дори да си навредите и да обострите симптомите на вече съществуващи заболявания.

Алкални храни

зелената ябълка е част от алкалната диета

Изключително алкални храни се оказват зеленчуците и плодовете в зелен цвят. Това са:

- спанак;

- пролетен лук;

- маруля;

- водорасли;

- кейл;

- броколи;

- коприва;

- лапад;

- див чесън;

- лайм и лимони;

- зелени ябълки;

- авокадо;

Киселинни храни

Храните, които повишават киселинността в тялото, са преработените продукти, полуфабрикатите, пържените храни, млечните продукти и месата. Всякакви сирена, ястия с яйца са типични представители на тази категория. Ако искате да спазвате алкална диета, трябва да внимавате още с шоколад, сладки, зелен чай, кафе, стафиди, грозде и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest