Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Алкални храни: ползи и правилен прием

Алкални храни: ползи и правилен прием

редакция:
Алкални храни ползи и правилен прием

Всеки човек днес е чувал, че здравето зависи от алкално-киселинния баланс в тялото. Терминът означава състояние на организма, при което се поддържа определено ниво на катиони и аниони в течностите в тялото, основно в кръвта и то определя тяхното рН и правилното протичане на хранителните процеси в тялото.

Стойности на рН и влияние върху метаболизма

Оптималните стойности на рН в кръвта е 7, 35-7, 45, което значи слабо алкална. Поддържането на постоянно рН във вътрешната среда позволява на метаболитните процеси да протичат спокойно. Те се влияят от различни механизми, сред които диетата заема важно място.

Алкални и кисели храни

Нивото на рН за дадено вещество се измерва по скала от 0 до 14. Неутрално рН има водата, нейното число е 7. Алкалните храни имат рН над 7, като по-високата степен означава по-висока алкалност.

Киселите храни имат рН под 7 и най-ниската степен означава най-висока киселинност. Има обаче храни с кисело рН, които имат алкално действие върху организма. Такъв пример е лимонът. Това се дължи на тяхната химическа структура и начинът, по който се разграждат в организма.

Ползи от алкалните храни

Алкални храни
Снимка: healthandlovepage.com

Приемът на алкални храни е полезен, защото възстановява киселинно-алкалния баланс в тялото. Тази вътрешна хармония подобрява протичането на метаболитните процеси, което поддържа здравето и оптималното тегло. Консумацията на преобладаващи алкални храни в менюто неутрализира лошите ефекти на киселините в тялото. Ползите в здравословен план са:

- По-висока костна плътност и мускулна маса. Алкализиращите храни премахват опасността от преждевременно остаряване на костите и мускулите, осигуряват добро усвояване на витамин А, който е фактор за добро здраве на костната система

- Алкалната храна намалява възпалителните процеси в тялото, действа добре на сърдечно-съдовата система, намалява нивата на холестерола, понижава кръвното налягане и така профилактира инсулти и инфаркти

- Засилва имунната система, тъй като подобрява усвояването на хранителните вещества, особено витамините

- Води до трайно премахване на излишното тегло и поддържа фигурата

Основни алкални храни и правилния им прием

Алкализиране на тялото

Алкални са всички сурови храни, в това число суровата риба, рибните продукти и морските дарове. Пресните плодове и зеленчуци, особено ако са екологично чисти. Растителните протеини - от боба и бадемите.

Всички зеленолистни зеленчуци - целина, сочен спанак, цикория, рукола, глава маруля, зеле.

Млечните продукти и минералната вода. Зърнени храни като вкусната киноа, чист лимец и полезна елда.

Поддържането на балансирана диета е основата на здравословното хранене. Не само киселинността на харните е важна. Залитането в крайности може да доведе до дефицит на важни макронутриенти.

Алкалната диета, която има благоприятен ефект върху здравето предлага съотношение на 70 процента алкални храни срещу 30 процента киселинни храни. Така се запазва здравословният баланс в тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest