Изгонете апетита с кафе

Кафе

Ако искате да прогоните апетита, да повишите настроението си, да се спасите от заболявания като Алцхаймер и като цяло да удължите живота си, пийте кафе. Всички тези съвети идват от различни изследвания, които са доказвали колко полезна е кофеиновата напитка.

Разбира се, медалът има две страни – кафето може да ви навреди, при това доста сериозно, особено ако прекалявате с количеството му. Любопитното е, че няма точна универсална доза, която да казва достатъчно кафе за днес – учените твърдят, че това зависи от индивидуалната чувствителност спрямо кофеина.

Количеството е едната гледна точка – по-съществено значение има сортът на кафето. Кофеинът, който се съдържа в арабиката, е между 0.8 и 2 %, а в робустата – 1.5 до 3 на сто.

Предозирането със силно приготвено кафе може да бъде избегнато, ако ядете банан след напитката. Когато в организма има излишък на кофеин, калиево-калциевият баланс в него се нарушава, а това би могло да доведе до болки и мускулни спазми.

За да се предпазите, яжте банан, след като изпиете напитката. Той е чудесен източник на калий, а можете да го комбинирате и с чаша мляко, за да върнете и калция в нормалните нива.

Ако искате да повишите настроението си, вместо да трупате калории с поредно парче торта, изпийте чаша кафе. Учените, провели изследването, предупреждават, че безкофеиновото няма да има същия ефект.

Друго изследване пък предлага на ден да се пият по три чашки горчива напитка – те удължавали живота на възрастните с десет на сто. Изводът е направен след 12 години проучвания на 400 хиляди човека. Участниците били между 51 и 70 години, а резултатите показват, че кафето влияе отлично на мозъка, сърцето, дихателните пътища и други органи.

Кофеин

Пиещите кафе са и по-малко податливи от развитие на диабет, различни инфекции, както и травми.

Говорейки за диабет, канадски специалисти препоръчват да не се смесват кофеиновата напитка и мазна храна от типа фаст фууд. След изпито кафе и изядена мазна храна кръвната захар се повишава, а в съчетание с кофеин нивото на глюкозата може да се удвои.

Това посочва един от превеждащите изследването – Солей Бодуен, от Университета Гуелф. С други думи – при съвсем здрав човек глюкозата може да достигне стойностите, които са определени за рискови.

Ако кафето не се смесва с мазни храни обаче, то може да намали риска от заболявания като диабет от тип 2, Алцхаймер, Паркинсон, дори ракови заболявания на черен дроб и дебело черво.

Все пак лекарите споменават, че зависимостта от кофеина е много често срещана и на практика може да се развие още с първите чашки гореща напитка. Прекаляването с кофеин може да има обратен ефект върху организма – да навреди на сърцето, да активира отделяне на калций в бъбреците, което е и главна причина за камъните в тях.

Всъщност кафето и храната, каквато и да е тя, не са съвместими – проучвания доказват, че те взаимно влошават качествата си. Кафето ще спре усвояването на полезните вещества от другите продукти, най-вече усвояването на желязото. А самата ароматна напитка, когато се съчетае с храна, губи ободряващите си свойства.

Оказва се, че любителите на ароматната напитка могат да бъдат и по-лесно манипулирани, отколкото онези, които не пият кофеиново кафе. Учените от Австралийския университет направили проучване с помощта на 140 доброволци. Състояла се среща, на която се обсъждали важни социални проблеми – половината участници пили кафе, останалите - чай или пък не пожелали нищо за пиене.

След втората чашка ободрителна напитка кафеджиите се отказали от позицията си и се съгласили с аргументите на опонентите си. Това се дължи на голямата доза кофеин, която предизвиква чувство на еуфория, което се съчетава с адреналина, отделящ се по време на дискусията, и което в крайна сметка пречи на съсредоточаването.

Следващото изследване е в помощ специално на жените – те могат да си позволят кафе по време на стрес. То щяло да им помогне, твърдят учените. Но на мъжете определено не се препоръчва кофеин в подобна ситуация. Експериментът включвал 100 секунди, няколко логически задачи и две групи жени – в една пият безкофеиново кафе, а в другата - нормално. Резултатът – дамите, които са погълнали кофеин, се справят по-добре от останалите. При господата пък нещата изглеждат по обратния начин – пиещите кофеиново кафе са се забавили с 20 секунди повече.

Чаша кафе

Ароматната напитка действа и обезболяващо, но основно при представителките на нежния пол. Използва се като ефективно средство против кашлица – правят се инхалации с горещо кафе, които помагат за отхрачването.

Кафето се използва широко и в козметиката – има антицелулитни масажи с кафе в много от козметичните салони.

Кафето може да помогне и на хора, които имат прекомерен апетит – ще отложи желанието за храна с около три часа. Към напитката може да се добави малко мляко, но не е желателно да се слага захар и пчелен мед. Освен това не бива да се изпива и на един дъх – така се губят не само полезните качества, но и удоволствието от ритуала по пиенето на кафе.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати